banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Minden munkavállaló számára kötelezővé tenné a Covid-igazolványt az USR

Az állami és a magánszférában dolgozó valamennyi alkalmazott számára kötelezővé tenné a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a koronavírus elleni védettséget bizonyító uniós digitális igazolványt.

A párt szerdán közölte, hogy benyújtotta a képviselőházba a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetet módosító indítványát.

Az USR javaslata szerint az oltatlan alkalmazottak heti kétszeri tesztelésének költségeit 60 napig az állam állja. Ha ez idő alatt az alkalmazottat teljeskörűen beoltják, akkor többé nincs szükség a rendszeres tesztelésére. Ha ez nem történik meg, akkor a 60 nap eltelte után ki kell fizetnie a heti kétszeri tesztelésének a költségeit. Ha az alkalmazott ezt megtagadja, akkor a munkaszerződését felfüggeszthetik.Illusztráció | Fotó: Agerpres

Közleményében az USR sürgetőnek nevezte a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezet elfogadását. A párt szerint a zárt helyiségekben egyidőben tartózkodó személyek létszámkorlátozása az egyik leghatékonyabb módja a fertőzések megakadályozásának. Emlékeztettek arra is, hogy a betegségen frissen átesett, illetve a beoltott személyek 90 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az USR ugyanakkor úgy vélte: a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése növeli az oltakozási hajlandóságot a lakosság körében. Így a jogszabály hatályba lépése nemcsak rövid (a munkahelyi fertőzések megelőzésével), hanem hosszú távon is segít a járvány megfékezésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?