banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Zajszennyezés vagy gazdasági előny: megoszlik a kolozsváriak véleménye az Untoldról

Csütörtökön kezdődött a Kolozsváron a nagy érdeklődéssel kísért Untold, Románia legnagyobb zenei fesztiválja. Ahogy elkezdődtek a munkálatok, lezárták a Sétateret, érezhető volt, hogy a kolozsvári lakosság egyre feszültebb lesz. Már a fesztivál kezdete előtt kommentháborúk alakultak ki a különböző platformokon, és az első fesztiválnap lejárta után egyre több volt az elégedetlen hang. Megnéztük, melyek a pró és kontra vélemények a fesztiválról.

A Civil Kolozsvár Facebook-csoportban napok óta téma az Untold, és megfigyelhető, hogy a legtöbb vélemény a fesztivál ellen szól, leginkább a zajszennyezésre panaszkodnak. Mint írják, a zene hallatszik a Hajnal, a Monostor és a Dónát negyedben, a Nyárfasori lakótelepen és persze a központban, tehát a város negyedeinek kevesebb, mint felében.

A fesztiál miatt a város forgalma is terheltebb | Fotók: Kiss Gábor

A hozzászólók leginkább arra panaszkodnak, hogy a hangos zene „becsukott ablakkal is hallatszik”, egyesek emiatt nem tudnak aludni, de volt, aki azt írta, hogy érezhetően „zörögtek az ablakok”. Több vélemény ugyanakkor petíció indítását javasolja, hogy költöztessék ki a fesztivált a város szívéből, ahogy a „legtöbb nyugat-európai országban ez szokás”. A forgalomra már kevesebb kolozsvári panaszkodott, a Sétateret ebben az időszakban lezárják, ám ez úgy tűnik, nem zavar olyan sok embert, mint a zajszennyezés. Inkább azok panaszkodtak, akik a parkot szokták használni kocogásra, sportolásra, ám számuk elenyésző.

Tasnádi Szilárd prefektus megkeresésünkre elmondta: a szervezők arról biztosították, hogy „utolsó generációs felszereléssel dolgoznak, így nem kellene egyáltalán zajszennyezésnek lennie”. „Én csak azt tudom mondani, hogy reméljük, nem lesz ugyanaz, mint más években” – fűzte hozzá.

A Civil Kolozsvár csoportban vannak, akik a fesztivál pozitív oldalát látják, és szerintük az a négy nap, amely egyeseknek „kicsit kellemetlenebb”, óriási tőkét hoz a városnak, hiszen rengeteg külföldi turista érkezik, akiknek nem romániai áron adják ki a lakásokat, sokszor feketén, és akik négy napon keresztül Kolozsváron költik el a pénzüket.

A fesztiválozók nemcsak a kezdés időpontjára érkeznek, hanem legalább egy nappal korábban, és utána még sokan maradnak a városban, így elmondható, hogy akár 6-7 napot is eltölthetnek itt. Egy kolozsvári hozzászóló szerint az Untold időszakában a legjobb megoldás nyaralni, nagyszülőkhöz vagy kirándulni menni, hiszen akkor nem halljuk a zenét, és a méregdrága lakáskiadás akár fedezheti is a nyaralási költségeket.

Egy másik ellenérv szerint a fesztivál növelheti a koronavírusos fertőzések számát, és sokan amiatt aggódnak, hogy ez befolyásolja majd a hétfői iskolakezdést, vagy emiatt később újból visszavezetik az online oktatást. Egyre több fotóriport mutatja be, hogy a fesztiválozók nagy része valóban nem hordja a maszkot, és a fesztivál területén készült képek alapján is látni lehet, hogy alig akad résztvevő, aki felteszi.

Tasnádi Szilárd korábban felhívta a figyelmet, hogy az általános szabályozások előírják a kötelező maszkviselést a fesztivál területén, ha eszünk-iszunk, levehetjük, de ha csak sétálunk vagy táncolunk, „törvényes körülmények között a maszknak az orrunkat és a szánkat el kell takarnia”.

Felvetésünkre, hogy a nyári fesztiválokon eddig erre nem igazán volt precedens, tömegek maszk viselése nélkül buliztak, a prefektus úgy felelt, hogy a legtöbb esetben megbüntették azt, aki nem hordott maszkot. Ugyanakkor mobilcsapatok lépnek akcióba, amelyeknek tagjai különböző hatóságokat képviselnek – például prefektúra, rendőrség, csendőrség, élelmiszerbiztonság –, és a hatáskörüknek megfelelő területeken fogják a szabályok betartását ellenőrizni a fesztiválon, tudtuk meg a prefektustól. Az valóban megfigyelhető volt a fesztiválon, és sok kolozsvári is jelezte, hogy tényleg sok rendőrt lehetett látni a helyszínen, akik a szabályok betartására kötelezték a fesztiválozókat, egyesek szerint „furcsa látványt is nyújtott a sok rendőr”, ám az, hogy ennek lesz-e valamilyen eredménye, csak később derül ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?