WHO-igazgató Bukarestben: az AstraZeneca előnyei nagyobbak, mint a vele járó kockázat

Hans Kluge és Valeriu Gheroghiță oltásparncsnok a Romexpón berendezett oltásközpontbanHans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerdán úgy nyilatkozott Bukarestben, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltás előnyei változatlanul nagyobbak, mint a velük járó kockázat.

Kluge sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy Európában minden huszadik másodpercben meghal valaki a Covid-19 betegség következtében, ez a második leggyakoribb elhalálozási ok a kontinensen. Az oltás miatt azonban nem halnak meg emberek – szögezte le, arra kérve minden tagállamot, hogy tartsa tiszteletben a farmakovigilancia-rendszer előírásait, kísérje figyelemmel az oltás hatásait és kövesse a működőképesnek bizonyuló klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások, például a trombózis.

Kluge kifejtette: alapvető fontosságú, hogy a lakosság bízzon az oltáskampányban, akár a koronavírus elleni oltásról, akár más betegségek elleni vakcinákról legyen szó. Ezt átláthatósággal, az emberek tájékoztatásával lehet elérni. Azt is kifejtette: számítani lehetett a mellékhatásokra, ezek az oltási folyamat részét képezik. Ha az emberek tétováznak, nem szabad pellengérre állítani őket, hanem megértéssel és empátiával kell kommunikálni velük – tette hozzá a WHO képviselője.

„Május elején rám is sor kerül, hogy beoltassam magam Dániában, és ha az AstraZeneca oltását ajánlják fel nekem, én el fogom fogadni” – szögezte le Hans Kluge.

Az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy megbeszélést fognak tartani mindazon intézmények képviselői, amelyek illetékesek az Európai Gyógyszerügynökség AstraZeneca oltásával kapcsolatos ajánlásainak felülvizsgálatában, de jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy nőne a mellékhatások kockázata. Sőt – tette hozzá Gheorghiţă – az AstraZeneca második dózisa után sokkal ritkábban jelentkezik mellékhatás, mint az első dózis után.

A vérrögképződéses mellékhatásokról a katonaorvos nyomatékosította, hogy egymillió beadott AstraZeneca oltás közül a becslések szerint körülbelül 3,5 esetben jelentkezett ez a mellékhatás, ami nagyon alacsony előfordulási rátát jelent. Azt is kifejtette, fontos, hogy dolgozzanak ki egy klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások.

Gheorghiţă elmondása szerint Romániában több mint 300 ezer ember kapta már meg az AstraZeneca oltás első dózisát, és senkinél nem jelentkezett vérrögképződés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?