207 ezren mondták vissza előjegyzésüket az AstraZeneca vakcinájára

Az AstraZeneca vakcinájára előjegyzéssel rendelkező személyek mintegy 28 százaléka nem jelentkezett az oltásra vagy visszamondta az előjegyzését - nyilatkozta kedden a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint márciustól, amikor felmerült az AstraZeneca oltóanyaga és az agyi vérrögképződéses esetek közötti összefüggés gyanúja, több mint 207 ezren mondták vissza előjegyzésüket az oltási platformon. Azok közül, akiknek már volt időpontjuk, mintegy 99 ezren nem jelentkeztek az oltásra. "Ez az időpontot visszaigazolók 28 százalékát teszi ki, ami jelentős arány" - nyomatékosította, hozzátéve, jelen körülmények közepette természetes, hogy az emberek vonakodnak a vakcinától, hiszen több hivatalos információra van szükségük.

A CNCAV elnöke a téma kapcsán elmondta még, értesültek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik illetékesének azon kijelentéséről, miszerint van összefüggés a vakcina és az agyi vérrögképződéses esetek között, de jómaga nem számít arra, hogy visszavonnák az AstraZeneca oltóanyagának engedélyét. Inkább azt tartja valószínűnek, hogy az EMA illetékes testületének keddi ülését követően "többletajánlásokat" fogalmaznak majd meg ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, esetleg megjelölik azt a kockázati csoportot, amely esetében fennállhat e mellékhatás veszélye.

Románia az EMA ajánlásai alapján minden intézkedést meghoz majd az oltást igénylők biztonsága érdekében - szögezte le Valeriu Gheorghiţă. 

Kapcsolódók

Kimaradt?