Fenntartásokkal fogadják az AstraZeneca vakcináját az Egyesült Államokban

A fertőző betegségek amerikai intézete szerint az AstraZeneca elavult információkat közölhetett hétfőn a koronavírus-vakcinája eredményeiről, írja a The Wall Street Journal cikkére hivatkozva a Portfolio.hu. A NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) ezzel a kijelentéssel kétségbe vonta a brit-svéd gyógyszeripari vállalat magasfokú hatékonyságról szóló egy nappal korábbi közleményét.

Az AstraZeneca hétfőn jelentette be, hogy az idősebb – 65 év feletti – korosztályban az átlagnál is valamivel magasabb, 80 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag az Egyesült Államokban nagy számú résztvevővel elvégzett vizsgálatuk szerint.

A hétfőn közölt eredmények segítettek volna a vakcina iránti bizalom helyreállításában, miután korábban bizonytalanság merült fel a hatékonysági tesztek eredményével és a gyártási kapacitással kapcsolatban, illetve nemrég biztonsági kockázat is felmerült, miután néhány trombózisos esetről érkezett jelentés a beoltottak körében. Az AstraZeneca vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti állásfoglalása szerint biztonságos, bár az oltóanyag és a ritkán előforduló vérrögképződés közötti összefüggést egyelőre nem zárják ki teljesen.

A NIAID közleménye szerint egy független adatellenőrző bizottság dolgozik együtt az AstraZenecával az adatokkal kapcsolatos kérdéseken és szorgalmazza, hogy az AstraZeneca vizsgálja felül a hatékonysági adatokat és a legfrissebb, legpontosabb számokat tegyék közzé.

Ruud Dobber, az AstraZeneca forgalmazásért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn azt is elmondta: a vállalat a következő hetekben benyújtja engedélyezési kérelmét az amerikai hatóságoknak a vakcina alkalmazására az Egyesült Államokban.

A NIAID közleményére reagálva a gyógyszergyár kijelentette, hogy a hétfőn közzétett eredmények egy előre meghatározott időközi elemzés adatai voltak, amely 2021. február 17-ig bezárólag tartalmazta a vizsgálatból származó adatokat, és terveik szerint 48 órán belül frissítik és közzéteszik a vakcina hatékonysági adatait.

(Fotó: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?