Vass Levente államtitkár: a negyedik hullámban nem a fertőzések, hanem a halálesetek száma lesz a mérvadó

Munkajogi akadályai vannak a kötelező koronavírusteszt romániai bevezetésének, a védőoltás kötelezővé tételét pedig nem tervezi a kormány – mondta Vass Levente egészségügyi államtitkár. Az RMDSZ szakpolitikusa ugyanakkor orvosként a vakcina felvételét javasolja mindenkinek, aki el akarja kerülni a (becslések szerint ősszel beköszöntő) negyedik hullámban a súlyos megbetegedést.

Florin Cîțu kormányfő és Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter is kilátásba helyezte, hogy az egészségügyben dolgozók számára kötelezővé teszik – saját költségükre – a koronavírustesztek rendszeres elvégzését azoknak, akik nem vették fel az oltást vagy még nem estek át a betegségen. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pedig a minap azt mondta, hogy a tanügyben dolgozókat – akik nem kapták meg az oltást – is tesztnek kell majd alávetni az új tanévben.Vass Levente | Fotó: az államtitkár Facebook-oldala

Vass Levente RMDSZ-es egészségügyi államtitkár szerint meg kell vizsgálni, hogy e kijelentéseknek van-e jogi alapjuk, vagy csak politikai nyilatkozatok, amelyek azt hivatottak szolgálni, hogy a kulcsfontosságú az ágazatokban – az egészségügy mellett ilyen a tanügy, vagy a közigazgatás ügyfélszolgálatán – dolgozók közül minél többen beoltassák magukat.

„Egészségügyi szakpolitikusként, a parlamenttel és a szakszervezetekkel való kapcsolattartásért felelős államtitkárként azt mondhatom, hogy ez a munkatörvénykönyvbe ütközik, tehát saját költségen elvégzett tesztelésre törvény adta lehetőség valószínűleg nem lesz. Ez magyarázza többek között azt, hogy Európában nem a tesztelést teszik kötelezővé, hanem a kötelező oltást vezetik be ezekben az ágazatokban, például az elsők között Franciaországban” – nyilatkozta érdeklődésünkre Vass Levente.

Az államtitkár „nem hiszi”, hogy nálunk bevezetik a kötelező koronavírus elleni oltást, mert „Románia másképp közelítette meg ezt a kérdést”.

„Megnyugtathatom azokat, akik oltásellenesek, hogy valószínűleg nem lesz ilyesmi, azonban orvosként, szakpolitikusként, a gyermekeit beoltó családapaként azt mondhatom, hogy a következő járványügyi helyzet azokról fog szólni – ahogy mások is mondták már –, akik nem oltatták be magukat. Az lesz a kérdés karácsonykor, hogy a negyedik hullámban a különböző beoltottságú országokban hányan halnak meg amiatt, mert alacsony az átoltottsági arány”

– hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára.

Vass Levente szerint csalóka dolog Izrael, Nagy-Britannia, Chile vagy Magyarország esetében a magas fertőzési számokat nézni, ahogy eddig azt követtük, mert a járvány negyedik hullámában az lesz a mérvadó, hogy hányan betegednek meg súlyosan vagy halnak meg a fertőzés okozta szövődményekben. A legnagyobb veszélynek a beoltatlanok lesznek kitéve – hangsúlyozta. „Ebből a szempontból az említett országok rendkívül jól állnak, annak köszönhetően, hogy magas átoltottsággal rendelkeznek” – fogalmazott Vass Levente.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?