banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Vállald, aki vagy! – Bemutatták a romániai népszámlálás magyar himnuszát

Újszerű módon szólítja meg a közelgő cenzus magyar kampánya a romániai magyarokat. A hétvégén debütált népszámlálási himnuszban olyan neves énekesek és zenekarok jelennek meg, mint Bagossy Norbert, Keresztes Ildikó vagy a Tokos Zenekar, de a videóklip is rendkívül látványos – olyan életképek tűnnek fel benne, amelyek rólunk, erdélyi magyarokról szólnak.

„A népszámlálási himnusszal két célunk volt. Egyrészt újabb premiernek szántuk, ha már lesz magyar nyelvű kérdőív, ha most először lesz online önkitöltési lehetőség, akkor legyen egy himnusz, egy induló is. Másrészt a magyar kampány fő üzenetét is hangsúlyozni akartuk a dallal, vagyis, hogy mindenki, aki magyarnak érzi magát, bátran és büszkén vállalja identitását a népszámláláson” – mondta el a himnusz céljával kapcsolatban Barna Gergő, a kampány koordinátora.

„Azt szeretnénk, hogy a himnusz mindenkihez eljusson, mindenkit megszólítson: a szegényeket és a gazdagokat, a falusiakat és a nagyvárosiakat, a modern és hagyományos értékeket vallókat, a fiatalokat és időseket is. Arra is törekedtünk, hogy magukra ismerjenek a bánságiak, a partiumiak és a székelyek is, de az etnikai határon lévő, román-magyar vegyes családban vagy szórványban élők is. Kiderül, hogy miként sikerült az erdélyi sokszínűséget négy percbe belesűríteni” – hangsúlyozta a himnusz koncepciójáról a kampánykoordinátor.

A himnusz elkészítéséhez jelentős stáb kovácsolódott össze. A Népszámlálás.ro külön köszönetet mondott elsősorban a dal előadóinak: Alin Nicuță (4S Street), Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Baricz Gergő, Dancs Annamari, Dombi Sándor, Ferenczi Kamilla, Gáspár Sándor – Fityula, Keresztes Ildikó, Koszorús Krisztina – Koszika, Kovács Dalma, László Attila, Molnár József, Nagy Tivadar (Role), Páldeák Katinka, Sántha Zsuzsánna (Role), Szabó Előd (Titán), Szőcs Renáta, Tokos zenekar (Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf), Vizi Imre.

A dalt és a szöveget Kovács Norbert, Vizi Imre és Szabó Előd írták. A videóklipet a What’s In The Box Productions készítette Márton László és Sáji Róbert vezetésével. A klipben felhasznált képsorok erdélyi magyar operatőrök munkái. A himnusz producere Szepessy Előd.

(Nyitókép forrása: pillanatkép a videoklipből)

Kapcsolódók

Kimaradt?