banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

„Valakinek riadót kellet fújnia” – Védelmébe vette egy iskolaigazgató a lányt, aki a ballagáson azt mondta, „az iskola megfelelni, hazudni tanított” (SZAVAZZ!)

A végzős lány „csak az igazat mondta ki”, egy iskolaigazgató szerint, aki a tanárok között zajlott vitában felpártolta az Arad megyei borosjenői középiskola végzős diákját, aki múlt hétvégén nem kis botrányt kavart ballagási búcsúbeszédével, amiben keményen bírálta az oktatási rendszert. Iulia Cociuba lefilmezett beszéde futótűzként terjedt a közösségi médiában, és vitákat váltott ki. Tanárok egy Facebook-csoportjában zajló vitán azonban azok voltak kevesebben, akik a diáklánnyal értettek egyet. Egy caracali iskolaigazgató szerint viszont épp ideje volt kimondani a rendszer problémáit, és ezek hátterét is kifejtette az Adevărulnak.

Védelmében vette egy tanár és egyben iskolaigazgató azt a végzős lányt, aki – mint írtuk – ballagási búcsúbeszédében azt mondta, „sokunk számára az iskola frusztráció és csalódás forrása lett. Mit tanított nekem az iskola? Megfelelni, hazudni, a személyiségemet törölni, és abszurd normák mögé bújni. Az iskola olyan hellyé vált, ahol a teljesítményünket az intézmény és a tanárok érdemeihez kötik, a kudarcainkat pedig ránk kenik. Olyan rendszerünk volt, amely arra tanított minket, hogy sekélyesek és álszentek legyünk, ahelyett, hogy etikailag és erkölcsileg fejlődjünk”. Az Adevărulnak is nyilatkozó, egy caracali általános iskola igazgatója szerint az Arad megyei, borosjenői középiskola végzőse, Iulia Cociuba „csak az igazat mondta ki”. Az igazgató azonban a kisebbséghez tartozik ezzel a véleményével a kollégák között, legalábbis a tanárok Facebook-csoportban, ahol kielemezték a lány beszédét.

Valós vitát kellene elindítania

„Szerintem a lány beszéde az oktatás problémáira mutat rá. Ezek jórészt a tanárok, a szülők és a társadalom hibája is. Nézzünk szét a saját házunk táján is. Ne várjunk hálát minden felszólaláskor (mi választottuk a munkánkat, fizetést kapunk érte). A diákok tiszteletét ki kell érdemelni, és idővel mutatkozik meg, nem csak az ünnepségeken. A társadalom nem tökéletes, így az oktatás sem az. A lánynak igaza van!” – idézi az igazgató Facebook-csoportba írt véleményét az Adevărul. A tanár, Răzvan Bățăgui a lapnak elmondta, a végzős lány beszédének valódi vitát kellene hoznia, amelyben megoldásokat kellene keresni az oktatási rendszer javítására, hiszen az valóban problémákkal küzd, de ezeket a szőnyeg alá seprik.

Illusztráció | Fotó: Pexels

„Igen, egyetértek azzal, amit a gyerek mondott. Azt hiszem, hatalmas frusztráció volt benne, egy jó gyerek” – mondta Răzvan Bățăgui. Elmondta, azt is átérzi, milyen lehetett ott ülni és hallgatni, de úgy véli „valakinek riadót kell fújnia”. Úgy gondolja, ha mindig csak azt mondjuk, „milyen csodálatos a rendszer”, akkor lemaradunk. „A világ változik, a gyerekek pedig gyorsabban változnak, mint mi, és az alkalmazkodásra feltétlenül szükség van” – tette még hozzá.

A tanárok védelmére nincs eszköz

Az első számú probléma szerinte az oktatás finanszírozás, ugyanakkor a tanárok védelmére is eszközöket kellene teremteni, mondta az iskolaigazgató.

Szavazó

Szerinted melyek az oktatási rendszer legnagyobb problémái?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye

„Azért védtem meg a gyereket, mert egyetértek vele, de a tanárokat is mindig megvédtem, mert nekik nincs eszközük arra, hogy megvédjék magukat egy gyerekkel vagy egy durva szülővel szemben, aki fizikailag vagy verbálisan bántalmazza őket. Nekünk nincsenek erre eszközeink, és mondtam is a szakszervezetnek: találjanak egy eszközt, amivel minket is megvédhetnek. Például, ha a gyerek káromkodott az órán, lehülyézett egy tanárt, akkor annak a szülőnek 100 milliós vagy 50 milliós bírságot kellene fizetnie és 10 nap közmunkát kellene végeznie. Miért kellene bosszút állnom rajta? (...) Úgy látom, a tanárok diktatúrájából, ahol mindig nekünk volt igazunk, és a tanár volt az isten, és a tanárt felbosszantani nagyon kockázatos volt, a szülők és a média diktatúrája lett a tanárok ellen” – fejtette ki véleményét a tanár, iskolaigazgató.

Verseny és zsarolhatóság a diákokért

Azt is hangsúlyozta, nem volt valódi vita, amikor az oktatási rendszer jelentős változtatásairól döntöttek, így a problémák állandósultak és súlyosbodtak. „A miniszterrel folytatott megbeszélések mindig félig-meddig manipuláltak voltak. Világossá tették, hogy ki veszi át a szót, jó, ha senkit nem zavaróan mondod el a dolgokat, minél feltűnésmentesebben. Láthatták az oktatási törvény vitáit is. Ültek az asztalnál, fent, a tervezetet bemutatták nekünk, mi meg lent voltunk egy szobában. Minden el volt döntve, ez volt az érzésünk mindannyiunknak ezeken a vitákon. Lehet, hogy voltak dolgok, amelyek átmentek a szakszervezeteken, de ebből a szempontból én a gyerek mellett állok, ahogy a sztrájk alatt a tanárok mellett álltam. Iskolaigazgató vagyok, a tanárok, a szülők és a diákok között valahol a középpontban kell elhelyezkednem, hogy egyensúlyban legyen az oktatási tevékenység. Gyakran látom, hogy mindkét oldalon egyensúlytalanságok vannak. Amíg csak nézők vagyunk, és nem lépünk közbe, addig soha nem fogjuk megoldani a problémát ebben a háromszögben” – hangsúlyozta Răzvan Bățăgui. Kiemelte azt is, nagy küzdelmet jelent minden iskolaigazgató számára, hogy a diákjait megtartsa, hiszen minden diák finanszírozást jelent.

„Kissé zsarolhatónak tűnhetek emiatt, hiszen abban a pillanatban, amikor egy gyerek elégedetlen, a szülő hajlamos arra, hogy elvigye az iskolából, nem fogadja el a helyzetet. Ők is hibásak, a szülők. különórára viszik a gyereket, megvásárolják a nyugalmukat és a jegyeiket. A rendszernek minden oldalon vannak erősségei és gyengéi” - zárta gondolatait az iskolaigazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?