Vádat emeltek a Sky News-ügyben a három romániai magyar gyanúsított ellen

 Vádat emelt csütörtökön a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Szántó Aurelian Mihai, Pantics Csaba Attila és Pantics Levente kettős (román és magyar) állampolgárságú személyek ellen, akiket bűnszövetkezet létesítésével, a lőfegyverek és lőszerek rendjének be nem tartásával és hamis információk terjesztésével vádolnak az úgynevezett Sky News-ügyben. 

A brit Sky News társaság háromtagú forgatócsoportjának ügyét leválasztották, ellenük külön eljárás keretében vizsgálódnak. 

A vádhatóság szerint Szántó Aurelian Mihai, Pantics Csaba Attila és Pantics Levente, illetve R.S.R., S.C.S. és S.J (brit állampolgárok) bűnszövetkezetet létesítettek hamis információk közlésének céljából. A DIICOT azt állítja, a brit tévécsatorna munkatársai 2016-ban kidolgozták egy „oknyomozó riport” forgatókönyvét, amely azt volt hivatott feltárni, hogy Romániában törvénytelen fegyverkereskedelem zajlik, a hatóságok hallgatólagos engedélyével.

A Romániában leforgatott „ankét” forgatókönyvének kidolgozásában, majd gyakorlatba ültetésében a három magyar nemzetiségű vádlott is meghatározó módon részt vett, veszélyeztetve ezáltal az állambiztonságot, a nemzetközi médiába bekerült anyag ugyanis olyan hamis adatokat, információkat tartalmaz, amelyek árthatnak az ország nemzetközi megítélésének, aláaknázzák Romániának az európai szervezetekben vállalt szerepét, megkérdőjelezik a terrorizmus és az erőszak minden formája elleni harc hitelességét - állítja a vádhatóság. 

Hozzáteszik: a film azt a hamis látszatot keltette, hogy Romániában a hatóságok védelme alatt, zavartalanul tevékenykedhetnek a fegyvercsempészek, akik akár terrorista szervezeteknek is eladhatnak különböző fegyvereket.

A DIICOT rámutat: a 2016. augusztus 7-e után több hazai és nemzetközi sajtóintézmény által átvett és sugárzott anyag egyik része egy úgynevezett alkut is bemutat: a Sky News csatorna munkatársai egy országúton találkoznak a csempészek képviselőivel, akik egy erdős, elszigetelt helyre vezetik őket, ahol még telefonjel sincs. Ott kiszállították őket az autóból, megmotozták, majd símaszkos személyek egy terepjáró csomagtartójából különböző fegyvereket mutattak nekik (gépkarabélyokat, AKM géppisztolyokat, távcsöves puskákat, pisztolyokat).

A filmben folytatott párbeszédben azt sugallták, hogy a csempészek ezekből a fegyverekből jelentős mennyiséget tudtak volna forgalmazni Európa nyugati részén és Közép-Keleten - írja a vádiratban. A fegyverek között volt többek között egy Steyr Mannlicher távcsöves puska, egy sörétes félautomata puska, valamint egy Kalasnyikov-gépkarabély tulajdonságaival rendelkező fegyver. 

A hitelesség kedvéért a brit újságírók azt mondták, hogy a filmezett anyagot megmutatták az angol bűnüldöző hatóság egyik tisztjének, aki megerősítette, hogy a fegyvertípusok, a találkozó helye és a kialkudott árak egyeznek a birtokukben lévő információkkal. A vádhatóság szerint a filmbe több részletet vágtak be valós terrortámadás helyszíneiről, többek között Párizsból (Charlie Hebdo, Bataclan), így próbálva meg nyomatékosítani, hogy ezeket a fegyvereket terroristáknak is árulják.

Az ügyészek szerint a film üzenete az volt, hogy Románia sebezhető, nem biztonságos ország, amely nem képes megvédeni határait és az Európai Unió külső határát, a fegyvercsempészek zavartalanul dolgozhatnak, és az illetékes hatóságok vagy nem képesek, vagy nem akarnak fellépni e helyzet ellen. Mindez nemcsak az ország által tett vállalásokat kérdőjelezi meg, hanem Románia lojalitását is az Európai Unión belül - állítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A DIICOT szerint tetten érhető a vádlottak és gyanúsítottak azon szándéka, hogy ne információt nyújtsanak egy közérdekű témáról, hanem botrányt okozzanak, és olyan kedvezőtlen képet alakítsanak ki Romániáról, amely megkérdőjelezi EU-s tagságát és azon törekvését, hogy a schengeni övezet tagjává váljon. A vádhatóság ugyanakkor megállapítja, hogy a brit hatóságoknak a három brit állampolgár elleni bűnügyi eljárás lefolytatásának engedélyezése kapcsán tanúsított elutasító magatartása 'új megvilágításba helyezi a brit újságírók szándékát".

Az ügyészség szerint az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) megkeresésére a brit miédiaellenőrző hatóság közölte, hogy a Criminal Gang Selling Military Weapons című riportban, amelyben feltételezett román fegyvercsempészeket mutatnak be, 'nem rendeztek meg' és 'nem hamisítottak meg' semmit, tehát nem szegték meg a vonatkozó brit törvényeket. Egyébként a Sky News kiállt Stuart Ramsey filmje mellett, a román fegyverkereskedelemről készített alapos munkának minősítette az alkotást, és többször megismételte sugárzását. 

Az ügyet a bukaresti ítélőtábla tárgyalja.

Kapcsolódók

Kimaradt?