Vizsgálat indult a romániai fegyvercsempészetről szóló tévés riport bemutatása után

Állítólag nagy mennyiségben vásárolhattak volna fegyvereket és lőszert Romániában a brit Sky News televízióadó újságírói. A tévés riport bemutatása után a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) vizsgálatot indított.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze vasárnap röviden azt nyilatkozta: elemzik a sajtóban megjelent információkat. Azt is hozzátette azonban, hogy a történet több kérdőjelet is felvet.

„Különösnek tartjuk, hogy a fegyvercsempészek hagyták magukat lefotózni és levideózni, ugyanakkor azt is tudták, hogy újságírókkal állnak szóba” – mondta a főügyész a brit tévé riportjáról.

A Sky News csatorna riportja szerint több brit újságíró is azért utazott Romániába, hogy olyan fegyvercsempészekkel találkozzon, akik nyugat-európai vásárlóknak biztosítanának fegyverszállítmányokat.  

Több havi egyeztetéseket követően egy meg nem nevezett helyen jött létre a találkozó. A tévéadó szerint mindenki tisztában volt azzal, hogy újságírók kérték a találkozót, akik be akarnak számolni arról, hogy könnyen lehet fegyverekhez jutni Romániában, a csempészek ugyanakkor úgy tudták, nyélbe is tudnak ütni egy üzletet. „Fegyvert nem vásároltunk, de kiderült, hogy bárkinek hajlandóak eladni a készletüket, aki fizet – legyen az bankrabló, tömeggyilkos vagy terrorista” – magyarázta egyik újságíró.  

Az állítólagos csempészek elmondták nekik: a fegyverszállítmányokat Ukrajnából hozzák, lőszerrel együtt. Bár ők csak tűzfegyverekkel foglalkoznak, szükség esetén olyan csempészekhez is el tudják irányítani az érdeklődőket, akik nehézfegyvereket is be tudnak szerezni.

A bemutatott fegyverek között egyebek között Kalasnyikovok is láthatóak, de olyan Steyr márkájú osztrák távcsöves puska is, amelynek értéke eléri a háromezer eurót.  

A Sky News szerint a szállítmányok Ukrajnából érkeznek Romániába, ahol már más szervezett bűnözői csoportok viszik tovább a Közel-Keletre vagy pedig Nyugat-Európába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?