Tűz a Matei Balş-intézetben: ötre emelkedett a halottak száma (percről percre)

Rohammentő a kórháználTűz ütött ki péntek hajnalban a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetben, öt beteg meghalt. A lángok a kórház egyik épületszárnyának földszintjén csaptak fel, eddig ismeretlen okokból. A Matei Balş-intézetben koronavírusos betegeket ápolnak, 102 pácienst evakuáltak. A kórház egyik mosdójában találták meg az ötödik áldozatot. Cikkünk folyamatosan frissül.

 

09:14

„Szégyelljétek magatokat!” – tüntetés volt a Matei Balș intézetnél

Több tucatnyi ember tüntetett péntek este a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézet előtt, ahol a hajnalban bekövetkezett kórháztűzben öt ember életét vesztette. A tüntetésen jelen volt Eugen Iancu is, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke is, aki az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a Matei Balş intézetben történt tragédia „a tehetetlenség érzésével töltötte el”. A tüntetők többek között azt skandálják, hogy „Mondjatok le!” és „Szégyelljétek magatokat!”.

21:09

Az ügyész szerint két oxigénpalack is felrobbanhatott

Lehetséges, hogy két oxigénpalack is felrobbant a tűz kitörését követően a Matei Balş-intézetben, jelentette ki péntek este Alexandru Anghel. A bukaresti törvényszéki ügyészség ügyésze és Marian Mihoci rendőrbiztos, a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályának vezetője péntek este részleteket közölt az ügyben elindított kivizsgálásról. Alexandru Anghel szerint több napig fog tartani a helyszíni vizsgálat, szombaton pedig elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben.

19:51

Megelőztek egy nagyobb tragédiát az ügyeletes ápolónők

Kihallgatták pénteken a fővárosi rendőrségen a két asszisztensnőt és két ápolónőt, akik ügyeletben voltak a csütörtökről péntekre virradóan a Matei Balş-intézet koronavírusos pácienseket kezelő osztályán. Az intézetet képviselő Constantin Durgeru ügyvéd szerint a két ápolónő megpróbálta eloltani a tüzet, és egyiküknek sikerült kikapcsolnia az oxigénellátást, elejét véve ezzel a robbanás bekövetkeztének.

16:17

Florina Cîţu: az egészségügyi felügyeletek tegyék végre a dolgukat

A bukaresti Matei Balş intézetnél történt tragédia ismét rávilágított a rendszer hibáira – jelentette ki Florin Cîţu. A miniszterelnök szerint, bár tavaly a bruttó hazai termék 6,1 százalékát kitevő 65 milliárd lejt különítettek el az egészségügyi szektor számára, ennek az összegnek csak nagyon kis hányadát fordították beruházásokra. „Ez nem mehet így tovább. Nem lehet fizetésekre, pótlékokra költeni a források 90-95 százalékát" – mindta. Felszólította az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi felügyeletek alkalmazottait, „mozduljanak ki az irodáikból", és tegyék a dolgukat. „Itt az ideje, hogy minden romániai közalkalmazott végezze a dolgát, amiért a fizetését kapja" – nyomatékosította. (Agerpres)

15:14

Iohannis szerint gyors megoldásokat kell találni

A „következtetések levonását” és gyors megoldásokat sürgetett Klaus Iohannis államfő a bukaresti Matei Balş-intézetnél tett látogatásakor, a péntek reggeli, öt személy halálát okozó tűzeset kapcsán. (Agerpres)Klaus Iohannis elnök és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter | Fotó: presidency.ro

11:59

Egészségügyi miniszter: a kórházi infrastruktúra „egy sor improvizáció”

A Matei Balş intézetben vizsgálódik az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete, miután a kórházban péntek reggel tűz ütött ki, amelyben négy páciens életét vesztette – jelentette be Vlad Voiculescu. Véleménye szerint a romániai kórházak infrastruktúrája „egy sor improvizáció, az alulfinanszírozás, a kórházban alkalmazott, rosszul fizetett és korlátozott forrásokkal rendelkező technikai emberek tevékenysége miatt" jutott ilyen állapotba. (Agerpres)

11:41

A mosdóban találták meg az ötödik áldozatot

Ötre emelkedett az intézetben keletkezett tűz áldozatainak a száma. Lucian Bode belügyminiszter a Digi24 hírtelevíziónak megerősítette, hogy az egyik mosdóban újabb elszenesedett holttestet találtak.

11:37

Hideg volt a kórtermekben, villanymelegítő okozhatta a tragédiát

Elképzelhető, hogy egy felügyelet nélkül hagyott, vagy műszakilag hibás elektromos melegítő okozta a péntek hajnali, öt áldozatot követelő tüzet Matei Balș Járványtani Intézetben. A beutaltak hozzátartozói azt nyilatkozták a Digi24 hírtelevíziónak, hogy a kórtermekben hideg volt, ezért plusz fűtőtesteket vittek be, hogy ne fázzanak a páciensek. A bukaresti prefektus szerint rendben volt a fűtési rendszer, a páciensek hozzátartozói szerint azonban plusz fűtőtestekre volt szükség. (P. L. Zs.)

11:11

Két páciens súlyos állapotban van

A Matei Balş-intézetből a Marius Nasta kórházba átszállított négy páciens közül kettő súlyos állapotban van – közölte péntek délelőtt a Nasta-intézet igazgatója. Beatrice Mahler elmondta: négy, 62 és 89 év közötti pácienst szállítottak át a hozzájuk. A két nő és két férfi közül egyik nő és egyik férfi állapota súlyos, őket az intenzív osztályon kezelik. Elmondása szerint egyik páciens sem szenvedett égési sebeket.

Az orvos hozzátette: a Piatra Neamţ-i kórháztüzet követően mindenfelé ellenőrzéseket tartottak a kórházakban, hogy felmérjék: milyen beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a túlterhelt oxigénellátó berendezések biztonságosan működjenek, és szükség van arra, hogy az ellenőrzéseket folytassák és a beruházásokat meg is valósítsák. (Agerpres)

11:06

A miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu miniszterelnök a Matei Balş intézetben pénteken kiütött tűzben elhunytak családjainak. A kormányfő szerint „ez alkalommal gyorsan és hatékonyan reagáltak a hatóságok": a helyzetet hamar ellenőrzés alá vonták, a pácienseket más osztályokon, illetve más kórházakban helyezték el. „Az okokról és felelősökről majd akkor beszélünk, ha rendelkezésre állnak a megfelelő információk” – írta Facebook-bejegyzésében Florin Cîţu. (Agerpres)

10:57

Két és fél hónap alatt ez az ötödik kórháztűz

Az elmúlt két és fél hónap alatt ött különböző városban volt tűzvész a romániai egészségügyi intézményekben, s ezekben a szerencsétlenségekben 19-en vesztették az életüket: vagy közvetlenül a lángok okozták a halálukat, vagy utóbb, a sérüléseik miatt haltak meg. (P. L. Zs.)Négy földszinti kórteremben csaptak fel a lángok

10:32

Bukaresti prefektus: a fűtőberendezés rendben volt

Traian Berbeceanu bukaresti prefektus szerint jól működtek a Matei Balș intézet tűzvédelmi berendezései, mert a lángok keletkezésekor automatikusan leállították az oxigéndúsító berendezéseket és áramtalanították az elektromos hálózatot, így elkerülték a nagyobb tragédiát. A főváros kormánymegbízottja hozzátette, hogy az épületszárnyat nemrégiben újították fel, a fűtési rendszer is rendben volt, tehát onnan sem keletkezhetett a tűz. (Digi24)

09:59

Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba

Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba – közölte az egészségügyi minisztérium. Az intézet egyik épületéből összesen 102 pácienst evakuáltak, ezekből 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át. (Agerpres)

09:36

Ezeken a számokon tudakozódhatnak a hozzátartozók

Két telefonvonalat üzemelnek be a Matei Balş intézetből áthelyezett páciensek hozzátartozóinak tájékoztatására – jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU). Az intézkedést azt tette szükségessé, hogy a kórház egyik részlegéről több mint száz pácienst evakuáltak és más részlegre, illetve más bukaresti kórházakba helyeztek át. A két telefonszám: 021/206–9398 és 021/264–8515. (Agerpres)

09:27

Streinu-Cercel: az engedélyek rendben vannak

A bukaresti Matei Balş Járványtani Intézet minden engedélye rendben van – jelentette ki péntek reggel Adrian Streinu-Cercel, a kórház korábbi vezetője. A professzor elmondta: a tűz egy 1953-ban épített épületben ütött ki, amit azonban „minden szempontból felújítottak”, és oxigénellátást biztosító korszerű berendezéseket telepítettek, a legutóbbit decemberben, ezekre minden engedély rendben van. (Agerpres)Négy földszinti kórterem égett ki

09:02

A kimenekített páciensek több mint fele maradt a kórházban

Az épületszárnyból evakuált 102 személ közül 44-et más bukaresti kórházakba, a többieket az intézet más osztályaira szállították át. (Agerpres)

08:39

Több mint 100 személyt evakuáltak

Százkét személyt evakuáltak a bukaresti Matei Balş intézetből, a péntek reggeli tűz miatt. A pácienseket előbb az elsősegélynyújtó egységekhez, majd más kórházakba szállítják. Összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentő egységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni – mondta a fővárosi katasztrófavédelem egyik illetékese. (Agerpres)

08:34

Megkezdték a tűz okainak vizsgálatát

Raed Arafat elmondta: a tűz egy olyan épületben ütött ki, amelyben koronavírus-fertőzött betegeket ápoltak, a részleg nem az intenzív osztály volt. Hozzátette: az illetékes hatóságok megkezdték a vizsgálatot a tűz okainak kiderítésére, konkrét eredmények hiányában nem kívánt spekulációkba bocsátkozni. (Agerpres)

08:30

Felmérik a beutalt páciensek állapotát

Felmérik minden beutalt páciens állapotát – közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a Matei Balş intézetben. „Világos, hogy ez egy súlyos probléma, különösen, hogy az ország legjobban finanszírozott intézetéről beszélünk” – nyilatkozta telefonon a tárcavezető az Antena 3 televíziónak.

08:28

Senki sincs kritikus állapotban

Raed Arafat elmondta: három személyt holtan találtak, egy negyediket sikertelenül próbáltak újraéleszteni, a többi páciens közül senki sincs kritikus állapotban. Hozzátette: a tűz okait vizsgálják, amíg nincsenek konkrét eredmények „nem bocsátkoznak spekulációkba és gyanúsítgatásokba”.

A rendelkezésre álló információk szerint azon a négy betegen kívül, akik életüket vesztették, nincsenek égési sérülést szenvedett páciensek, sem olyanok, akik kritikus állapotban lennének – közölte a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője. (Agerpres)

08:24

Az összes beteget átszállították

A Matei Balş Járványtani Intézet 5-ös számú pavilonjának – ahol a tűz keletkezett – valamennyi páciensét átszállították msá kórházakba. (Hotnews)

08:19

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indítanak vizsgálatot

Az ügyben gondtatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indít vizsgálatot az ügyészség. (Hotnews)

08:10

Fél nyolckor eloltották a tüzet

A lángokat reggel fél nyolcra sikerült eloltani, de a tűzoltók még s helyszínen maradtak. Ott tartózkodik Raed Arafat katasztrófavédelmi főigazgató, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Traian Berbeceanu, a főváros prefektusa is. (Digi24)

08:03

Hat előtt riasztották a tűzoltókat

A katasztrófavédelmet reggel 5.50-kor riasztották, és a tűzoltók nyolc perc alatt a helyszínre értek. MIntegy 100-120 négyzetméteren lángolt asz épület, négy kórterem kapott lángra, s attól kellett tartani, hogy a tűz a többi helyiségre is átterjed. (Digi24)

07:57

A földszinten keletkezett a tűz

Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára elmondta, a katasztrófavédelem országos igazgatója elmondta: az intézet folyosóit füst lepte el. Abban a kórteremben, amelyben kiütött a tűz, három pácienst halva találtak, a többieket más kórházakba szállítják. Egy személyt megpróbáltak újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. (Agerpres)

07:55

Négy személyt más kórházba szállítottak

A bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szerint mintegy száz személyt ápolnak az épületben. Négy pácienst átszállítottak a Matei Balş intézetből a Marius Nasta intézetbe – közölte Beatrice Mahler, a kórház menedzsere. (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?