banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Két és fél hónap alatt az ötödik kórháztűz rendítette meg a közvéleményt

A Matei Balș-intézet földszinti kórtermei égtek kiAz elmúlt két és fél hónap alatt öt különböző városban volt tűzvész a romániai egészségügyi intézményekben, s ezekben a szerencsétlenségekben 19-en vesztették az életüket: vagy közvetlenül a lángok okozták a halálukat, vagy utóbb, a sérüléseik miatt haltak meg.

Tavaly november 14-én este a Piatra Neamț-i megyei kórházban volt tűz: az automata fecskendő-berendezés rövidzárlata okozta a tragédiát, az oxigénnel dúsított levegőben pedig gyorsan erőre kaptak a lángok, amelyek a szomszédos kórteremre is átterjedtek. Tíz páciens a helyszínen életét vesztette, utóbb pedig további négy beutalt is meghalt a sebesültek közül, akiket más-más kórházakba szállítottak át. Súlyos égési sérüléseket szenvedett az ügyeletes orvos, aki megpróbálta kimenteni a betegeket a kórtermekből – őt utólag egy belgiumi szakklinikára szállították gyógykezelésre.

November 22-én a kolozsvári vasutas kórházban ütött ki tűz, áldozatok szerencsére nem voltak.

December 4-én az egyik marosvásárhelyi kórház intenzív osztályán ütött ki tűz: itt szerencsére időben megfékezték a lángokat, és nem halt meg senki.

Karácsony első napján, december 25-én a Iași megyei Socola pszichiátriai intézetében csaptak fel a lángok, egy páciens a férfi beutaltak közül életét vesztette.

Január 29-én, pénteken hajnalban a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet egyik épületszárnyának négy földszinti kórterme égett ki eddig még ismeretlen okok miatt. A helyszínen három elszenesedett holttestet találtak, egy pácienst kimentettek a tűzből, de nem sikerült újraéleszteni. A részlegen koronavírusos betegeket kezeltek. 102 személyt evakuáltak közülük 53-at más bukaresti kórházakba szállítottak, a többieket az intézet többi osztályán helyezték el.

A fővárosi kórház érintett épülete 1953-ban készült el, de az illetékesek szerint a közelmúltban felújították. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberülés gyanújával indított nyomozást az ügyben.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?