Traian Băsescu meghátrált: visszavonta perújítási kérelmét

Traian Băsescu volt államfő lemondott a rendkívüli jogorvoslat lehetőségéről a bukaresti ítélőtábla azon döntése kapcsán, amellyel jogerősen megállapították, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. Erről pénteken tájékoztatták a bírákat az exállamfő ügyvédei.

Traian Băsescu július 27-én nyújtotta be az ügyben első fokon eljáró fővárosi ítélőtáblához perújítási kérelmét, amellyel a határozat semmissé nyilvánítását kívánta elérni. A perújítás egy rendkívüli jogorvoslati eljárás, amellyel a tárgyalás lefolytatása után feltárt tényekre, körülményekre vagy bizonyítékokra hivatkozva egy polgári perben született jogerős ítélet visszavonását és az ügy újratárgyalását próbálják kieszközölni.

A legfelsőbb bíróság márciusi jogerős ítéletében kimondta, hogy Traian Băsescu volt államfő együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. A bírói testület tulajdonképpen fenntartotta a fővárosi ítélőtábla 2019. szeptember 20-i elsőfokú ítéletét, amelyben az helyt adott a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének.

Fotó: Agerpres

A CNSAS szerint Traian Băsescu volt államfő jelentett egyik tengerész kollégájáról a Securitate egy összekötőtisztjének. A bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át az alezredesi rangú összekötőtisztnek. A volt elnök jelentései nyomán kollégája – a Securitate javaslatára – nem kapott megbízatást olyan hajókon, amelyek elhagyták az ország felségvizeit.

Az ítélőtáblánál zajlott tárgyalásokon a volt elnök tagadta a vádakat, azt mondta, nem tudott róla, hogy fedőnevet kapott volna, állítása szerint jelentéseit Traian Băsescu kapitányként írta alá. „Nem tudtam, hogy a katonai kémelhárítás a Securitate. Azt gondoltam, hogy ez a védelmi minisztérium egyik szolgálata” – magyarázta. Hozzátette, a tengerészeti intézet diákjainak nem tiltották meg, hogy idegenekkel tárgyaljanak, nyaranta Mamaián gyakran találkoztak csehszlovák fiatalokkal. „Sosem fordult meg a fejünkben, hogy a cseh diákokkal való kapcsolataink nem lennének helyénvalóak. Nem bujkáltunk, mert senki sem tiltotta meg” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?