Tóth Csaba aradi prefektus: nem kizárt a vesztegzár, de a szabályok betartásával elkerülhető

Aggasztó a koronavírus-fertőzések számának a növekedése Arad megyében Tóth Csaba prefektus szerint, ezért a megyei vészhelyzeti bizottság elővigyázatosságból újabb korlátozások bevezetéséről határozott pénteken.

Nem a kiszabott pénzbírságok mértéke a fontos, hanem az, hogy minél többen tartsák be a járvány terjedése ellen hozott óvintézkedéseket – jelentette ki Tóth Csaba RMDSZ-es prefektus azon a péntek kora délutáni sajtótájékoztatón, amelyet Horea Timiș-sel, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjével tartott a bevezetésre kerülő újabb szigorításokról.

Mivel a fertőzési arány már 13 Arad megyei településen haladta meg a három ezreléket az elmúlt 14 napban, és a legtöbb helyen növekvő a tendencia, a megyei vészhelyzeti bizottság úgy döntött, hogy péntektől részlegesen bezárja az aradi Ócskapiacot; a zöldség- és gyümölcskereskedés továbbra is üzemel a létesítmény területén – az egészségügyi szabályok betartásával –, de az úgynevezett bolhapiac tevékenységét felfüggesztik mindaddig, amíg nem csökken a járványügyi mutató.

A sport- és edzőtermek, fitneszszalonok az egészségügyi szabályok szigorú betartásával, illetve befogadóképességük legfeljebb felének a kihasználásával működhetnek – folytatta a prefektus. A hiper- és szupermarketek, a lakótelepi boltok, a bevásárlóközpontokban működő üzletek korlátozhatják az egyszerre bent tartózkodó vevők számát, elkerülendő a zsúfoltságot és a hosszú sorban állást. Belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata, a teszthőmérséklet mérése és az arcmaszk használata – ismertette Tóth Csaba.

Arad megyében pénteken 156 új koronavírus-fertőzést jelentettek, ezzel már 19 132-re nőtt a diagnosztizált esetek száma tavaly július (a járvány második hullámának kezdete) óta. Az elmúlt 24 órában hat halálesetet írtak a járvány számlájára, ezzel már 721-re emelkedett az áldozatok száma. 1203 aktív eset van a megyében, közülük 241-en vannak kórházban (a többiek házi elkülönítésben vagy karanténban). Az egészségügyi ellátás kapcsán Tóth Csaba azt mondta: az intenzív osztályon helyek még csak vannak, viszont kevés a szakképzett orvos, ezért is jobb elkerülni a súlyos megbetegedést.

Elképzelhető a karantén is

Arad megyében 13 településen van érvényben úgynevezett vörös forgatókönyv, és bár Selénden a 21 ezrelékhez képest nagyot csökkent a fertőzési arány, még mindig a lista élén áll. Az érintett települések a következők:

 • Selénd 14,72‰
 • Nagyiratos 9,18‰
 • Kisiratos 8,21‰
 • Szépfalu 6,8‰
 • Zabrány 6,73‰
 • Németpereg 6,68‰
 • Sistaróc 5,12‰
 • Arad 4,22‰
 • Szemlak 3,98‰
 • Székudvar 3,81‰
 • Németság 3,54‰
 • Zimándújfalu 3,34‰
 • Angyalkút 3,24‰

Tóth Csaba szerint elképzelhető, hogy valamelyik települést karantén alá vonják, de nemcsak a fertőzési arány alapján döntenek erről, hanem több feltételnek kell teljesülni. „A megyei és az országos közegészségügyi igazgatóság mérlegeli, hogy adottak-e a feltételek, vagy másként tarthatatlan a helyzet, és az alapján javasolhatja a vesztegzárat a prefektúra, de a végső döntést az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség hozza meg” – magyarázta a kormánymegbízott.

A prefektus szerint a nagyobb települések, mint például Arad esetében van esély a karantén bevezetésére, mert a községekben, falvakban általában egy-egy családban, szélesebb rokoni körben jelentkező gócpont „emeli meg” az arányokat, viszont azok könnyebben megfigyelés alatt tarthatók.

„Itt vagyok, és élek!” – a prefektus is a „problémás” oltást kapta meg

Horea Timiș DSP-igazgató és Tóth Csaba a sajtótájékoztatón kérték a lakosokat: iratkozzanak fel és oltassák be magukat, mert „jelen pillanatban ez a legjobb módja a védekezésnek és a megelőzésnek”.

Valamennyi Romániában használatos oltóanyag rendelkezik az illetékes hatóságok engedélyével, és biztonságosak. Megértem, hogy azok után, amit történt Európában az AstraZeneca vakcinával, bizalmatlanok az emberek, de még mindig kevesebb az esélye annak, hogy valakinek az oltástól lesz baja, mint annak, hogy belehal a fertőzésbe” – mondta Tóth Csaba, hozzátéve, hogy ő is abból a vakcinadózisból kapott, amelynek a felhasználást több európai országban felfüggesztették. „Itt vagyok, és élek!” – jelentette ki.

A prefektus szerint az oltóközpontokban van vakcina, van szabad kapacitás, már csak az kell, hogy az emberek szánják el magukat. „A szakemberek szerint a most megjelent új vírustörzsek sokkal agresszívebbek, és a fiatalokat is ledönti a lábukról. Éppen ezért fontos, hogy használjuk ki ezt a lehetőséget, amivel rendelkezünk, és arra kérek mindenkit, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak az oltásokról” – mondta Tóth Csaba.

(Nyitóképen: Horea Timiș és Tóth Csaba | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?