FRISSÍTVE – Tóth Csaba kormánymegbízott: az a fontos, hogy jó prefektus legyen, nem az, hogy magyar

FRISSÍTVE: Az aradi magyarságnak az a fontos, hogy egy jó prefektusa legyen, nem feltétlenül az, hogy magyar – jelentette ki Tóth Csaba, Arad megye RMDSZ-es kormánymegbízottja, akit videókonferencia keretében, a többi prefektussal és alprefektussal egy időben, csütörtök kora délután iktatták be hivatalába.

Tóth Csabán kívül Arad megye két új alprefektusa is letette a hivatali esküt csütörtökön: őket az RMDSZ kormánykoalíciós partnerei javasolták. Ionel Dorel Sinaci-t a Nemzeti Liberális Párt, Vasile Valer Cătană-t pedig a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja jelölte.

Tóth Csaba eskütétele | A szerző felvételeMivel a kormány területi megbízottai egy a kormánytagnak a jelenlétében tehetnek esküt, ezt a koronavírus-járvány miatt úgy oldották meg, hogy Dan Barna (USR–PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) miniszterelnök-helyettesek, valamint Lucian Bode belügyminiszter videókonferencia keretében köszöntötték az új prefektusokat és alprefektusokat, és kérték őket, hogy a köz szolgálatában végezzék munkájukat. Az aradi városháza dísztermében tartott ünnepségen a közéleti szereplők, választott és kinevezett tisztviselők, egyházi méltóságok voltak jelen.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a koalíciós megegyezés értelmében az RMDSZ ebben a ciklusban öt megyében, köztük Aradon javasolhatott prefektust (emellett 11 alprefektust is állíthat). Arad megye új prefektusa Tóth Csaba jogász, az RMDSZ Arad megyei szervezetének korábbi ügyvezető elnöke, a Fornetti Románia volt vezérigazgatója az RMDSZ kormányzati. Kínos közjáték zavarta meg ceremóniát, ugyanis a Bukarestből „vezényelt” ünnepségen Tóth Csaba és Dorel Sinaci (eddigi megyei könyvtárigazgató és önkormányzati képviselő) eskütétele után a következő megyét vették sorra, így Vasile Valer Cătană nem tehette le az esküt. Némi zavar után értesítették a központot, így a Bihar megyei procedúra után visszatértek Aradhoz, és a másik alprefektus is letehette az esküt.

Iustin Cionca, az Arad megyei önkormányzat nemzeti liberális elnöke beszédében kifejezte reményét, hogy gyümölcsöző lesz az együttműködés a kormány területi képviselőivel, s kiemelte, hogy az RMDSZ-szel mind megyei, mind helyi szinten korrekt és megbízható koalíciót alkotott a pártja.

„Nem csak a kormány képviselői legyünk, hanem az aradiak képviselői a kormány előtt”

Arad megyének a rendszerváltás óta eltelt több mint 30 évben volt már magyar alprefektusa – Túsz Ferenc, Bognár Levente és Horváth Levente személyében –, de magyar prefektusa még nem. Tóth Csaba szerint azonban nem is a nemzetiségi hovatartozás a legfontosabb. „Úgy gondolom, hogy az aradi magyarságnak az a fontos – mint ahogy a románságnak is –, hogy egy jó prefektusa legyen, nem feltétlenül az, hogy magyar. Természetesen van egy szimbolikus jelentősége annak, hogy magyar most a prefektus, de elsősorban arra kell törekednünk az alprefektus kollégákkal, hogy minőségi menedzsmentet hajtsunk végre az intézményben” – nyilatkozta az ünnepség végén.

Tóth Csaba szerint a legfontosabb teendői a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése. Hosszabb távon a közintézményekben szeretne szemléletváltást meghonosítani, és a kisebbségjogi kérdésekre is odafigyelni. „Azok a kisebbségi jogokkal kapcsolatos tevékenységek, amelyek a prefektus hatáskörébe tartoznak, természetesen kiemelt figyelmet fognak kapni, de mivel a koronavírus-járványhelyzet kezelése továbbra is az intézményhez tartozik, szeretném, ha nyáron már olyan helyzet lenne, hogy elmehessünk például nyaralni” – mondta.

Az új prefektus szerint az oltáskampány folytatása lehet a megoldás a járványra, az „vihet minket vissza egy relatív normalitásba.”

Célként fogalmazta meg, hogy bár a prefektúra a kormány területi képviselete, nekik az aradiak képviselőinek kell lenniük a kormány előtt. „Minden olyan ötletet fel kell karolnunk, ami a helyi önkormányzatok, a megyei tanács részéről érkezik, emellett szintén nagyon fontos egy mentalitásváltás végrehajtása: azokban a közintézményekben, amelyek a prefektúrához tartoznak, és nem értették meg, hogy ők vannak az állampolgárért, nem pedig fordítva, be kell vezessük ezt a típusú új szemléletet” – jelentette ki Tóth Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?