Több mint 400 ezer lejre büntették a tüntetések résztvevőit és szervezőit

A tüntetéseken 12 csendőr is megsérült | Fotó: AgerpresA Román Rendőrség biztosította a közrendet a hétfő este és éjjel 70 településen lezajlott utcai tüntetéseken, amelyek nyomán a szervezőknek és résztvevőknek 650 bírságot róttak ki összesen 400 ezer lejt meghaladó értékben.

A koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések elleni tüntetések nyomán a hatóságok főleg a tiltakozások be nem jelentése, a kijárási tilalom megszegése és a védelmi intézkedések be nem tartása miatt róttak ki bírságokat – tájékoztatott kedden a csendőrség.

A 70 település közül 38 esetében a megmozdulás résztvevőinek létszáma meghaladta a törvény által előírt százat. Bukarestben emberi sérüléseket és anyagi károkat okozó zavargásokra került sor, a rendőrök 188 személyt állítottak elő. Tizenkét csendőr megsérült. A rendőrségi közlemény szerint Turnu Severinben és Galacon is voltak zavargások, a tüntetők agresszíven viselkedtek a csendőrökkel.

Alin Stoica, a főváros prefektusa kedden sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen kijelentette: Bukarest lakosságának zöme tiszteletben tartja a korlátozásokat, mert belátja, hogy azok a védelmüket szolgálják. „Annak a kétezer embernek az akciója, akik nem értik meg ezen intézkedések fontosságát, még nem fog minket arra késztetni, hogy megváltoztassuk azokat” - nyomatékosította a prefektus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicuşor Dan főpolgármester úgy nyilatkozott: mindenkinek joga van a véleménynyilvánításra, a tiltakozásra, de kéri az elégedetlenkedőket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot és legyenek tekintettel azokra, akiknek életük kerülhet veszélybe. „Ahogy halad előre az oltási kampány, sokkal jobban leszünk, valószínűleg két hónapon belül” - vélekedett a főpolgármester, aki szolidaritásra kért minden román állampolgárt.

Mint írtuk, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen Bukarestben és az ország több városában tüntetett a lakosság. Bukarestben emberi sérüléseket és anyagi károkat okozó zavargásokra került sor, a rendőrök 188 személyt állítottak elő. Tizenkét csendőr megsérült.

Kapcsolódók

Kimaradt?