Több városban incidensekkel zárultak a korlátozások elleni tüntetések

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) felhívására válaszolva több ezren tiltakoztak országszerte hétfő este a nagyvárosokban a járványvédelmi szigorítások ellen. A megmozdulások több helyszínen incidensekkel zárultak, a csendőrség több tucat erőszakos tüntetőt elvezetett.

A demonstrálók a kijárási korlátozások, a maszkviselés és az „orvosi diktatúra” elleni jelszavakat skandáltak. A legnagyobb tömeg Bukarestben gyűlt össze. Az emberek a főváros fontosabb terei közötti sugárutakon meneteltek, akadályozva a forgalmat. A tiltakozás a kormánypalota előtti téren zárult, ekkor történtek a súlyosabb incidensek is.

A bukaresti sajtó beszámolói szerint a már hazafelé tartó tömegbe huligánok vegyültek, akik több környező üzlet vitrinjét betörték, megrongálták az utcai bútorzatot, majd kövekkel és üvegpalackokkal dobálták a csendőröket. Utóbbiak könnygáz bevetésével válaszoltak, és több tucat személyt őrizetbe vettek. Incidensek voltak Craiován, Galacon, Brăilán és Nagyszebenben is.

A bukaresti demonstráción részt vett George Simion, az AUR társelnöke is. A nacionalista parlamenti párt hétfői felhívása szerint a Cîţu-kormány intézkedései sértik a román állampolgárok alapvető jogait, ezért "az egészségügyi válság ürügyén bevezetett törvénytelen, következetlen és irracionális korlátozások azonnali eltörlését", az ezek elrendelését alátámasztó tudományos érvek ismertetését kérik, illetve követelik Florin Cîţu miniszterelnök és Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár lemondását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Közleményében az AUR tiltakozott "a kollektív büntetésként elrendelt diktatorikus intézkedések" ellen és a koherens közpolitikák hiánya miatt, továbbá a "vállalkozók elnyomása", az üzleti szférában uralkodó katasztrofális állapotok, a bírságok terén alkalmazott kettős mérce ellen, valamint "a médiazsarnokság ellen, amellyel kísérleti fázisban levő vakcinákat népszerűsítenek a sajtó cinkosságával".

(Címlapfotó forrása: Dan Barbu/Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?