Eddig 219 büntetést róttak az éjszakai tüntetések szervezőire és résztvevőire

Az ország 24 településén tüntettek a hétfőre virradóra a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések ellen, és eddig 219 személyt bírságoltak meg, összesen több mint 99 ezer lejre - közölte a Román Csendőrség.

Büntetéseket róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre is, főleg a tiltakozások be nem jelentése, a kijárási tilalom megszegése és a védelmi intézkedések be nem tartása miatt. A 24 település közül hét esetében a megmozdulás résztvevőinek létszáma meghaladta a törvény által előírt százat. A tiltakozásokon részt vevő személyek azonosítása még zajlik - áll a közleményben.

Ebben megjegyzik még, hogy a demonstrációk közben a csendőrség biztosította a közrendet, ugyanakkor tájékoztatták a résztvevőket a hatályos törvényi előírásokról, illetve arról is, hogy milyen következményekkel jár ezek megszegése. A közrendet megzavaró incidensek egyik érintett településen sem történtek.

A demonstrációkról a kormányfő kijelentette: tüntethetnek a romániai polgárok, de ne szegjék meg a hatályos törvényeket. Florin Cîţu hangsúlyozta, az új járványügyi intézkedéseket azért volt kénytelen meghozni a kormány, mert a kórházak nagyon zsúfoltak.

„A véleményhez való jog továbbra is érvényes Romániában. Számomra az a legfontosabb, hogy az oltási kampány folytatódjék, nagyon fontos, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a románok megsegítésére. A kórházak nagyon zsúfoltak, azért hozzuk meg ezeket az intézkedéseket. (...) Az embereknek be kell tartaniuk a törvényeket. (...) Megértem az embereket, hogy egy év után belefáradtak ezekbe. Mindannyian belefáradtunk, hiszen egy éve küzdünk a pandémia ellen” - fejtette ki Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormányfő hangsúlyozta, a múlt héten hozott intézkedések a vírus terjedését hivatottak lassítani, és bár Európa-szerte országos szinten rendelnek el hasonló korlátozásokat, Romániában az incidenciától tették függővé a különböző településeken, pont amiatt, mert tudják, a lakosság belefáradt a megszorításokba.

(Címlapfotó: Facebook/privesc.eu)

Kapcsolódók

Kimaradt?