Több ezer viharkárt térítettek meg a biztosítók

A 2019-2022 közötti időszakban csak a viharkárokra több mint 46 millió lej kártérítést fizettek ki a fakultatív lakásbiztosítások keretében, derül ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) elemzéséből.

A szövetség szerint ezt az összeget közel 14 ezer káreseményre fizették ki. Csak tavaly 3540 esetben fizettek kártérítést.

A viharban megrongálódott lakások száma magasabb, de csak a biztosított ingatlantulajdonosok kaphattak anyagi támogatást a biztosítótársaságoktól" – hívják fel a figyelmet az elemzésben.

Archív fotó: Bereczki Szilvia
A jelentős károkat okozó természeti jelenségek egyre gyakoribbak Romániában,
ennek következménye abban is megmutatkozik, hogy a lakástulajdonosok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fakultatív lakásbiztosításokra. Egy tavalyi, az UNSAR felkérésére készült tanulmány szerint a romániaiak egyik legnagyobb félelme az otthonaikkal kapcsolatban a klímaváltozás okozta szélsőséges természeti jelenségek kockázata.
„A klímaváltozás által felerősített viharok egyre inkább jelen vannak az életünkben, és következményeikre számítani
kell. Itt az ideje, hogy tájékozódjunk a védelemről, a biztosításról" – mondta Alexandru Ciuncan, az UNSAR elnök-vezérigazgatója.
A
fakultatív lakásbiztosítást, csak a kötelező megvásárlása után lehet megkötni. A kötelező lakásbiztosítás rendszere (PAD) 2010 óta működik Romániában, a biztosítótársaságok által létrehozott Országos Katasztrófavédelmi Alaphoz (PAID) kell befizetni a lakásonként 20 eurónyi összegeket, a vályogházakért pedig 10 eurónyit. A biztosítás árvíz, földcsuszamlás és földrengés esetén térít meg legtöbb 20 ezer eurós kárt. A fakultatív biztosítás sokkal több kockázatra (tűz, robbanás, vihar, szélvihar, lezuhanó tárgyak, lopás, vandalizmus stb.) nyújt védelmet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?