Több mint hatszáz kárigényt hagytak jóvá a biztosítók az elmúlt napok földrengései után

A biztosítótársaságok február 21-ig országosan 617 kárigényt hagytak jóvá az elmúlt napok földrengései után – derül ki Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (UNSAR) szerdán közzétett összesítéséből.

Megrepedt falak Târgu Jiu-ban a február 13-i földrengés után | Fotó: LibertateaKözleményében az UNSAR figyelmeztetett arra, hogy országos szinten a lakások mindössze 20 százaléka rendelkezik kötelező biztosítással (PAD), és Gorj megyében ez az arány még alacsonyabb, 9 százalék körüli, pedig a földrengés az egyik olyan kockázat, amelytől a romániaiak az otthonaikat a leginkább féltik.

A 21 biztosítótársaságot tömörítő szövetség emlékeztetett arra, hogy a kötelező lakásbiztosítás a földrengések, árvizek és földcsuszamlások okozta károkat fedezi az ingatlan típusától függően 10 ezer és 20 ezer euró közötti összegig. Az UNSAR adatai szerint a romániai lakások 17 százalékának van fakultatív biztosítása, amit csak olyan lakástulajdonosok köthetnek, akiknek már van kötelező biztosításuk. A fakultatív biztosítás a tűz, robbanás, illetve a víz- és csatornavezeték meghibásodása okozta károkat és a szomszédoknak okozott károkat is fedezi.

„A közelmúlt eseményei emlékeztettek minket arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, még akkor is, ha gyakran azt gondoljuk, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg. Éppen ezért kell odafigyelnünk mindenre, ami otthonunk és szeretteink védelmét szolgálja” – idézte a közlemény Alexandru Ciuncant, az UNSAR elnökét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?