Megnőtt a biztosításkötési kedv Romániában

Megnőtt az érdeklődés a lakásbiztosítások iránt Romániában. Az elmúlt időszak földrengései okán egyre többen kértek ajánlatot ilyen típusú pénzügyi védelem érdekében.

„Az elmúlt időszak földrengéseinek következtében a romániaiak konkrét lépéseket tettek annak érdekében, hogy pénzügyileg bebiztosítsák magukat földrengés okozta károk esetére” – tájékoztatta a Maszolt Alina Bărbulescu, a Biztosítótársaságok Országos Szövetségének (UNSAR) szakembere. Arról még nincsenek konkrét számadatok, hogy a megnövekedett érdeklődés végül hány aláírt szerződésben teljesedik ki, azt viszont tény: az év elején Romániában 1,83 millió lakásra volt megkötve a kötelező biztosítás, 1,58 millió ingatlant pedig fakultatív biztosítással is védték.

Forrás: Agerpres/EPA

A Maszol olvasói között is volt, akit a földrengés emlékeztett a lakásbiztosítás hiányára, ugyanakkor Bărbulescu tájékoztatása alapján a saját kutatásaikban részt vett személyek mintegy 22 százaléka készült ennek okán megkötni a kötelező lakásbiztosítást, 29 százalékuk pedig az opcionális biztosítás után is érdeklődött.

Az UNSAR szakember jelezte viszont azt is, hogy a lakosság érdeklődése a lakásbiztosítások iránt már a járvány idején feltűnően megnövekedett. „Ezt a tanulmányaink is kimutatták. A legfrissebb közvéleménykutatás alapján tíz megkérdezettből hét érdeklődött lakásbiztosítás iránt” – magyarázta. A tavalyi esztendőre vonatkozó felmérésük szerint a tűzesetektől tartottak leginkább Romániában, ugyanakkor a földrengés is az élen járt a „félelmek sorában”. Ez utóbbi elsősorban az ország déli megyéiben élők, a bukaresti és a dobrudzsai térség lakóinak aggodalma, korosztályt tekintve pedig az 51-60 éves korosztály félelme. Noha a moldvai térség jobban ki van téve földrengés kockázatának, ott a tűzesetektől tartanak leginkább, túlnyomórészt 35-50 évesek helyezték ezt az első helyre. Az erdélyiek és a bánságiak elsősorban a lopástól tartottak, és az életbiztosítás volt a népszerű a 35-50 éves korosztály számára.

A kötelező lakásbiztosítás mint ismeretes, alapfelvétele a fakultatív lakásbiztosításnak. Az UNSAR kiemelte, hogy amíg előbbi természeti katasztrófák, földrengés, áradás vagy földcsuszamlás okozta károk ellen kínál pénzügyi védelmet, addig utóbbi már a balesetek szélesebb skálájára kiterjed.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?