Tiltakozó akcióra készül az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet

A Sanitas egészségügyi szakszervezet tüntetést szervez június 15-én, több mint 10 000 szakszervezeti tag részvételével – olvasható a szakszervezet csütörtöki közleményében.

Az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókat jelenleg érintő bérproblémák miatti elégedetlenségek okán szervezik meg a tiltakozó megmozdulást, amelyre az egész országból várnak résztvevőket.

A közleményben rámutatnak, hogy a hatóságok az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül kötelezettséget vállaltak arra, hogy módosítják a bérrendszert, beleértve a bérpótlékok odaítélésének rendszerét, anélkül, hogy figyelembe vennék az egészségügyi és szociális ellátási ágazatban végzett munka sajátosságait, amely jelentősen eltér a többi állami ágazattól. A pótlékokat például az alapbér 20 százalékában maximálnák, és fix összegben állapítanák meg. Az új bértörvény fő vesztesei az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók lesznek, mutat rá a szakszervezet.

A Sanitas képviselői követelik a közalkalmazottak javadalmazásáról szóló 2017/153-as számú kerettörvény rendelkezéseinek helyes és teljes körű alkalmazását az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozókat megillető valamennyi bérjogosultság tekintetében. Az alapbér emelését, a bérpótlékok és az ügyeletért járó pótlék alapfizetés alapján történő kiszámítását és kifizetését.Fotó: Agerpres

Követelik továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók számára finanszírozzák az állami költségvetésből a vakációs utalványokat, és töröljék a 2017/153-as kerettörvényből a bérpótlékokat korlátozó 30 százalékos felső határt.

„A Sanitas Szövetség követelései kizárólag egy olyan hatályos törvény helyes, tisztességes és teljes körű alkalmazására irányulnak, amely az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó valamennyi munkavállalóra vonatkozik. Nem kérünk többletjogokat a szakszervezeti tagjaink számára. Mi csak azt akarjuk, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben azt, amit ők maguk törvénybe iktattak! (...) A 2017/153-as törvény számos rendelkezését felfüggesztették az elmúlt két évben, aminek következtében a munkavállalók több mint 60%-a elesett bizonyos jövedelmektől” – jelentette ki Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke.

A tüntetés pontos időpontját és helyszínét egy későbbi időpontban fogja közölni a szakszervezet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?