Általános sztrájkba léphetnek az egészségügyi alkalmazottak

Tüntetésre gyűlnek össze április 26-án Bukarestben, május 7-én figyelmeztető, majd május 18-án általános sztrájkot tartanak az egészségügyi alkalmazottak – a Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos tanácsának döntéséről Iulian Pope első alelnök számolt be.

A Sanitas országos tanácsa elfogadta csütörtöki ülésén az egységes bértörvény szülte elégedetlenség miatti tiltakozások ütemtervét. E szerint április 26-án tüntetést tartanak a fővárosban, ugyanakkor péntektől elkezdik gyűjteni az aláírásokat az általános sztrájk kirobbantása érdekében. A tervek szerint május 7-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, május 18-ától pedig általános sztrájkba lépnek.

„Az emberek nagyon fel vannak háborodva, kétlem, hogy nem gyűl össze a kellő számú aláírás. Nagyon sok az elégedetlenség. Azok is elégedetlenek, akiknek csökkent a bérük, és azok is, akiknek nem csökkent, de arra számítottak, hogy nőni fog” – magyarázta Pope.

A Sanitas első alelnöke kifejtette, az egységes bértörvény módosítását követelik, nem a pótlékokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását, amit kilátásba helyezett a munkaügyi miniszter.

Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető szerdán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a bérek közötti méltánytalan különbségek kiküszöbölése érdekében a pótlékszabályozást kell felülvizsgálni, nem az egységes bértörvényt módosítani. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, azért korlátozták az alapbérkeret 30 százalékára a pótlékok mértékét, „mert nem normális, hogy a pótlékok nagyobbak legyenek az alapfizetésnél”.

„Az elv nem új, a régi bértörvényben is benne volt, csak soha nem tartották be, sőt: minden osztályon a maximális pótlékokat adták, függetlenül attól, hogy orvosról, ápolókról vagy a páciensekkel soha semmilyen kapcsolatba nem lépő alkalmazottakról volt szó. Így fedeztük fel, miután nyolc bukaresti kórháztól kikértük a kimutatást a bérköltségekről, hogy például a titkárnő nagyobb összegű pótlékban részesült, mint az orvos. Mindketten a maximális pótlékot kapták, előbbi azonban kapott még egy 15 százalékos pótlékot, amiért számítógépes munkát végzett. Ilyesmit nyilván nem lehet tolerálni” – fogalmazott bejegyzésében a miniszter, nyomatékosítva, hogy az egységes bértörvényen nem fognak változtatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?