banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ismét tiltakoznak a tanügyi alkalmazottak, a kormánypalota előtt tüntetnek

Sztrájkőrséget tartanak szerdán a tanügyi alkalmazottak a bukaresti Victoriei téren. Felhívják a figyelmet arra, hogy meg kell oldani a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó oktató és kisegítő személyzet bérproblémáit. Mintegy 500 szakszervezeti tagot várnak a megmozdulásra.

Az oktatási intézmények jelentős része kisegítő személyzet hiánnyal küzd. Emellett a kisegítő személyzet továbbra sem részesül a munkakörülmények miatt járó bérpótlékokban, a túlórákat pedig, amiket a személyzethiány miatt kénytelenek végezni, nem fizetik ki nekik – olvasható a szakszervezetisek közleményében.

A kép egy januári sztrájkőrségen készült | Fotó: Agerpres

Emlékeztetnek, hogy az ágazat dolgozói 2020 szeptemberétől lettek volna jogosultak a 2017-ben elfogadott bértörvényben rögzített fizetésemelésre, de a kormány elhalasztotta ezt az intézkedést. Rámutatnak arra is, hogy jelenleg a tanügyi személyzet az egyetlen közalkalmazotti kategória, amely nem részesül munkakörülményekért járó pótlékban.

A tiltakozó akciót a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség szervezi.

Mint írtuk, legutóbb idén januárban tiltakoztak a tanügyi alkalmazottak. A szakszervezetek tiltakozását korábban is az váltotta ki, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a képviselőikkel a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben rögzített fizetésemeléséről, és az oktatás finanszírozása továbbra sem éri el a GDP 6 százalékát. A tanügyi dolgozók amiatt is elégedetlenek voltak, hogy továbbra sem kapják meg a munkakörülményeiknek megfelelő bérpótlékokat, a kisegítő személyzet túlóráit pedig nem fizetik ki.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter korábban azt mondta, jogosnak tartja a pedagógusok elégedetlenségét az egységes 2017-es egységes bértörvényben rögzített fizetésemelések elmaradása miatt. Emlékeztetett arra, hogy a tanügyi alkalmazottak fizetése idén januártól 4,5 százalékkal nőtt, ami valóban csak a fele annak, amennyit a 2017-es törvény előír, ráadásul a múlt évre beütemezett 8 százalékos fizetésemelés is elmaradt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?