Pénteken tárgyal a kormányfő a tanügyi szakszervezetek képviselőivel

Pénteken 11 órától tárgyal Nicolae Ciucă kormányfő a tanügyi szakszervezetek képviselőivel – közölte szerda este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A találkozó előzménye, hogy aznap a bérköveteléseik nyomatékosítása érdekében kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a pedagógusok.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy az oktatási minisztérium a párbeszéd híve és támogatja a tanárok méltányos bérezését. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok továbbra is a gyermekek érdekeit tartják szem előtt, hangsúlyozva, hogy maga is jogosnak tartja a tanügyi szakszervezetek elégedetlenségét.Fotó: Agerpres

A tárcavezető elmondta, hogy a források hiánya miatt volt szükség a pedagógusbérek részleges lefagyasztására. Emlékeztetett arra, hogy a szűkös költségvetési keretek ellenére idén 4 százalékkal nőtt a tanügyi alkalmazottak fizetése, így ezeknek a szintje a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben előírt 32 százalékhoz képest eddig 20 százalékkal emelkedett. „Tehát a tanügyben egy újabb 12 százalékos béremelés van még hátra” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?