Terítéken a kórházak pénztelensége – nekiment az egészségbiztosító pénztárnak a miniszter

Ha a kormány nem hagyja jóvá hamarosan a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a szerződéses szintre emeljék a kórházak finanszírozását, súlyosbodni fognak az egészségügyi intézmények pénzügyi problémái, jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn Brassóban. Hozzátette, a törvénytervezet „működésképtelen" az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) vezetősége által benyújtott észrevételek miatt.

Illusztráció: Agerpres

„Tudom, hogy a közfelfogás szerint ez
az egészségügyi minisztérium felelőssége. A kórházak azonban az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződések alapján működnek. Annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a finanszírozást, augusztusban kidolgoztuk a tervezetet. Nem akarom átruházni a felelősséget, de a finanszírozásért felelős – az Országos Egészségbiztosító Pénztár – nem adott zöld utat, és minél tovább késlekedünk a rendelet jóváhagyásával, annál súlyosabbak lesznek a kórházak finanszírozási problémái. Ennek véget kell vetni" – mondta Rafila arra a kérdésre, hogy mit fognak tenni azok a kórházak, amelyeknek már nincs pénzük gyógyszerekre.

A miniszter felidézte, nemrég elfogadtak egy memorandumot, amely lehetővé tette, hogy az Egészségbiztosító Pénztár 2,5 milliárd lejjel több pénzt fordítson az országos egészségügyi programokra, a kompenzált és ingyenes gyógyszerekre.
„Szeretném, ha csapatként dolgoznánk
az Országos Egészségbiztosító Pénztárral, és reagálnánk a betegek igényeire" – mondta Rafila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?