Téglás Gábor Líceum: jó pedagógus van elég, diák egyre kevesebb

A diákok ingáztatása az egyik legnagyobb probléma, amit orvosolni fog a Rákóczi Szövetség által felajánlott mikrobusz.

A 2011-es népszámlálás alkalmával 15 600 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek Hunyad megyében. A tavalyi összeírás során már csak 9500 magyart találtak a megyében, a magyar közösség rohamos fogyása pedig megmutatkozik a gyermeklétszámban is, mondja Balogh Károly Csaba, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója.A Téglás Gábor Elméleti Líceum épülete | A szerző felvétele

A 2005-ben létrehozott intézménynek 2012-ben 612 diákja volt, míg a jelenlegi tanévben 414 a létszám, úgy, hogy időközben bölcsődével bővült. „Harcolunk, nem adjuk fel” – mondja Balogh Károly Csaba, akinek az optimizmusán nem fog ki a kedvezőtlen demográfiai tendencia.

A 2023/2024-es tanévben egy előkészítő osztályt fognak indítani 13 gyerekkel, s egy ötödik és két kilencedik osztállyal számolnak, valamint egy bölcsődei kezdőcsoporttal és egy óvodai kiscsoporttal. Az iskola szórványkollégiumában 25 gyerek lakik, 92-en pedig a környező településekről, Vajdahunyadról, Csernakeresztúrról, Szászvárosból ingáznak. Az ő szállításuk sok fejtörést okoz, mivel az iskolának jelenleg csak egy autóbusza és egy sofőrje van, ami kevés, az ingázók egy része nem érkezik meg az első óra kezdetére.Balogh Károly Csaba | A szerző felvétele

Nagy előrelépést jelent majd a kilenc férőhelyes mikrobusz, melyet a Rákóczi Szövetségtől fognak kapni, mondja Balogh Károly Csaba.

Sajnálatos, hogy nem minden magyar család él az anyanyelvi oktatás lehetőségével, az azonban fölöttébb örvendetes, hogy létezik egy ellentétes folyamat is. Az iskolába jelenleg 10, színtiszta román családból származó gyerek jár, olyan is van köztük, aki I-IV osztályban nyelvhelyességi versenyt nyert, meséli az igazgató. A román szülőket a jó körülmények, a jó szakembergárda motiválják arra, hogy a Téglás Gábor Líceumba írassák a gyereküket, véli Balogh Károly Csaba. Az egyik vonzó szempont az Iskola Alapítvány által finanszírozott, a szülők életét nagyban megkönnyítő délutáni foglalkozás, amin idén 76 gyerek vesz részt.

Több mint iskola

„Pedagógusokkal jól állunk” – szögezi le az intézményvezető. Az iskolának, a kisegítő személyzettel együtt 82 alkalmazottja van, a pedagógusok valamennyien jól felkészült szakemberek.

Fejlesztések állandóan folynak. Tavaly a bennlakást újították fel, idén pedig a központi költségvetésből érkezik majd 800 ezer lej a tető egy részének a javítására és a tantermek parkettázására. Az országos helyreállítási tervből sem marad ki az intézmény, 26 tanterem bútorzatának kicserélésére és digitális felszerelésére kap finanszírozást.

A Teglás Gábor Líceum több mint egy iskola, valójában a Hunyad  Megyei Magyar Kulturális és Oktatási Központ, emeli ki Balogh Károly Csaba. Ezen minőségében minden, a magyar identitással kapcsolatos rendezvény kezdeményezője és szervezője, helyszínként szolgál szüreti- és farsangi bálok, különféle ünnepségek számára, de innen indultak a Hunyad Megyei Magyar Napok, az Örökségünk Őrei és a Szórványnap is. A Hunyad Megyei Magyar Kulturális és Oktatási Központ legfőbb támogatója a Communitas Alapítvány, hangsúlyozza az igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?