FRISSÍTVE – Véget értek a keddi tárgyalások, folytatódik a sztrájk

A pedagógusok sztrájkja indokolt, követeléseik jogosak, de kompromisszumos megoldást kell találni, hogy a vizsgákat az ütemterv szerint megtarthassák, ne a diákok legyenek a tiltakozás elszenvedői, fejtette ki Iulian Cristache a Szülői Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. FRISSÍTÉS: Véget értek a keddi tárgyalások, szerdán is folytatódik a sztrájk. FRISSÍTÉS: Az érettségin a kompetencia vizsgákat kiválthatják az adott tantárgyból a négy év alatt szerzett jegyekkel. 

Az oktatási miniszter elmondta, a tanárok béremelését előíró rendelet elfogadása óta több mint 15 ezer alkalmazott adta fel a sztrájkot, ugyanakkor több mint ezer iskolában egyetlen tanár sem sztrájkol. Egyelőre nem módosították az országos képességfelmérő menetrendjét.

A szakszervezetek kiemelték, továbbra is elégedetlenek a kormány ajánlatával. Hozzátették, a sztrájk nemcsak a fizetésemelésről, hanem az oktatás jövőjéről is szól. Ugyanakkor több városban kedden ismét utcára vonultak a pedagógusok, csütörtökre pedig újabb nagyszabású tüntetést szerveznek Bukarestben.

Kedden 11 órakor az oktatási minisztériumban egyeztettek a szaktárca, a pedagógusok, a diákok és a szülők képviselői az országos vizsgákról. A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor azt mondta, ugyancsak kedden döntöttek arról, hogy szerveznek egy újabb nagyszabású utca megmozdulást.

Tüntetés Bukarestben | Archív fotó: Agerpres

A szülői szövetség elnöke kifejtette, érthető, hogy a tanárok elégedetlenek a fizetésekkel, különösen a kezdő tanárok 2400 lejes bére megalázó. Fontosnak tartja, hogy megfelelő pedagógusok kerüljenek a közoktatásba, de ez szerinte csak akkor valósul meg, ha az ágazatban vonzóak a bérek.

Mindennek kell legyen egy határa, a határ ezúttal azt jelenti, hogy a tanárok odaállnak a diákok mellé, hogy le tudják tenni a vizsgákat, mondta Cristache. Emlékeztetett, hogy sokan már elő-felvételt nyertek külföldi egyetemekre, ha az érettségi csúszik, veszélybe kerülhet a beiratozásuk. Nem gátolhatjuk a fiatalok későbbi karrierjét, mondta Cristache az Agepres hírügynökségnek.

Meglátása szerint a sztrájk még kedden és szerdán folytatódni fog, de rövid időre szükség van kompromisszumra, hogy a vizsgákat megszervezzék.

Mint írtuk, az eredeti terv szerint a vizsgákat június 19. és 22. szervezik meg, de lehetséges, hogy a tanárok sztrájkja miatt módosul a menetrend, ahogyan az a 6. osztályosok képességfelmérői esetében is történt. Ligia Deca oktatási miniszter felhívást intézett a tanárokhoz: „segítsenek abban, hogy jó körülmények között fejezzük be ezt a tanévet” – mondta. Kijelentette, ha a tanárok nem térnek vissza az osztálytermekbe még ezen a héten, akkor a 2023-as érettségit és a nyolcadikosok képességfelmérőit is halasztják.

Lehetséges forgatókönyv: elmaradnak a kompetenciavizsgák, behelyettesítik az eddigi osztályzattal 

Az érettségin a kompetencia vizsgákat kiválthatják az adott tantárgyból a négy év alatt szerzett jegyekkel, ha a tanítás a hét végéig nem kezdődik meg a sztrájk miatt, jelentette be az oktatási miniszter. Ligia Deca kedden, a tanügy sztrájk harmadik hetében úgy nyilatkozott, a kompetenciavizsgákat felfüggeszthetik, és kiváltják a végzősök középiskolai osztályzataival. Ezt az intézkedést a világjárvány idején már alkalmazta a minisztérium.

„Nem ez az ideális megoldás, az lenne a legjobb, ha ezekre a vizsgákra sor kerülne, de ha ide jutunk, olyan forgatókönyvet alkalmazunk, melyet már kipróbálunk” – mondta a miniszter az Europa FM rádiónak nyilatkozva. Hangsúlyozta, ez is a lehetséges megoldások egyike.

Az idei érettségi kompetenciavizsgái hétfőn kellene kezdődjenek, június 12. és 14. között a román nyelvű szóbeli kommunikációs kompetenciák felmérésével, majd az anyanyelvű, a digitális és az idegen nyelvű kompetenciák értékelése következne. Az első írásbeli a menetrend szerint június 26-án esedékes román nyelv és irodalomból.

 

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?