FRISSÍTVE – Tanügyi sztrájk: a szakszervezetek nem hajlanak a kompromisszumra

A tanárok folytatják a tiltakozásokat, így a sztrájk harmadik hetébe lépnek. „Ne mondják, hogy térjünk vissza az osztálytermekbe” – üzenik a szakszervezeti vezetők az államelnöknek és a miniszterelnöknek. Marius Nistor szerint a diákoknak bízniuk kell a tanáraikban.

Az oktatásügyi alkalmazottak érdekképviselete szerint a kormány csütörtökön kiadott sürgősségi kormányrendeletének szövege hiányos, mint ahogyan az abban megítélt béremelés mértékével is elégedetlenek.

Fotó: Agerpres

Vasárnapi közleményük szerint a sztrájk nem pusztán a fizetésekről szól, hanem az „oktatás jövőjéről” is. Arról, hogy a társadalom hogyan ítéli meg a mesterségüket. „A kormány eddigi hozzáállása arra enged következtetni, hogy a sztrájk lezárása után visszatér a régi szokásokhoz, azaz továbbra sem fog az oktatásra és a pedagógusokra költeni” – fogalmaztak a szakszervezeti képviselők.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor úgy fogalmazott, „egyelőre folytatódik a sztrájk”, mert a 300 ezer tanügyi alkalmazott egyelőre nem kész kompromisszumot kötni.

Vasárnap pedagógusnap volt, Ovidiu Nistor köszöntötte a kollégáit, akik „olyan sokat érdemelnek és olyan keveset kapnak”. Hozzátette: „a diákoknak bízniuk kell a tanáraikban, mert mindig is gondoltunk és gondolni fogunk rájuk”.

Ugyanakkor kifejtette, mégsem beszélhetnek kompromisszumról, amikor több mint 300 ezer pedagógus életéről van szó. Úgy gondolja, hogy a kormánynak, a politikusoknak olyan döntést kell hozniuk, amely megfelel a tanároknak.

Mint ismert, Csütörtökön elfogadta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely értelmében a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő júniustól, ugyanakkor a kezdő tanárok fizetése 4000 lejre emelkedik a következő három évben. Miután a kormány elfogadta a béremelésről szóló rendeletet, a szakszervezetek bejelentették: kedden is folytatják a sztrájkot.

Ciucă: mindannyian szeretnénk megteremteni a minőségi oktatás kedvező kereteit

A minőségi oktatás kedvező körülményeinek fontosságára hívta fel a figyelmet Ciucă miniszterelnök. Ciucă azt írta üzenetében, a kormány elkezdte a bérezési rendszer méltányos újragondolását, de a szükséges erőforrások tekintetében felelősségteljes és realista hozzáállásra van szükség.

„A gyermekeink jövőjét meghatározó fordulóponthoz érkeztünk a romániai oktatás tekintetében. A tanügyi sztrájk egy olyan realitásból eredt, ami párbeszéd útján javítható, és én miniszterelnökként tiszteletről és nyitottságról tettem tanúbizonyságot a tanügyi rendszer képviselőivel folytatott konzultációk során, illetve a megfogalmazott követelésekre válaszként elfogadott intézkedésekkel. Mindannyian szeretnénk megteremteni a minőségi oktatás kedvező kereteit, ezt fel is vállaltuk és neki is fogtunk a bérezés méltányos újragondolásának - ezt közöltük is tárgyalópartnereinkkel. Ezeket a kérdéseket azonban felelősséggel és realizmussal kezeljük, kijelölve a prioritást élvező szükséges erőforrásokat” – üzente a miniszterelnök.

Fotó: gov.ro

Nicolae Ciucă hozzátette, a kormány elfoglalhatóvá tette a szabad tanári állásokat, az új bértábla biztosítja a tanárok fizetésemelését, dolgoznak az iskolai infrastruktúra korszerűsítésén. Az országos helyreállítási tervből (PNRR) 3,6 milliárd eurót különítenek el bölcsődék, óvodák, iskolák építésére illetve felújítására és digitalizálására. Az összeget állami költségvetésből egészítik ki - sorolta.

A tanárokhoz intézett üzenetében Ciucă végül ismét tiszteletét fejezi ki választott hivatásuk iránt. „Önök a partnereink ebben az egész folyamatban, amellyel a romániai iskolákba és az oktatási törvény megvalósításába vetett bizalmat szeretnénk megerősíteni” – üzente a miniszterelnök az oktatóknak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?