Tánczos Barna: ismét pályázhatnak a városok digitális hulladékszigetekre

Több mint 13 ezer digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszert építenek országszerte, ezt vállalta az RMDSZ a helyreállítási tervben. Így biztosítják, hogy városok korszerű hulladékgyűjtési infrastruktúrát alakítsanak ki, amely a hulladék újrahasznosítására fekteti a hangsúlyt, és tisztább, élhetőbb környezetet teremt – írja közleményében az RMDSZ.

Az első pályázati körben 167 várossal kötöttünk szerződést – köztük a legtöbb erdélyi várossal is – több mint 8 ezer hulladékgyűjtő szigetre. Most újabb kiírást indítunk, mától ismét pályázhatnak a városi önkormányzatok az öt konténerből álló tárolórendszerekre, ahova a lakosság külön dobhatja el majd a papírt, műanyagot, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradékhulladékot” – közölte Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Illusztráció: RMDSZ

A frissített pályázati útmutató szerint a városok darabszámkorlátozás nélkül pályázhatnak a három tárolótípus valamelyikére, vagy akár több típusra is a két felszíni és egy föld alatti hulladéksziget közül. Egy város akár több pályázatot is benyújthat, de a helyreállítási alap (PNRR) hulladékgazdálkodási kiírásai keretében a támogatás összege nem haladhatja meg a 15 millió eurót.

A digitális hulladékszigetek 5 tárolóból állnak, két típusú felszíni és egy föld alatti tárolórendszer közül választhatnak az önkormányzatok. Ezekbe a papírt és kartont, műanyagot és fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradékhulladékot lehet majd külön-külön bedobni. A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

Az újabb pályázati keret 120 millió euró. A pályázatokat a proiectepnrr.mmap.ro oldalon lehet benyújtani április 20-a, déli 12 órától egészen június 20-ig.

Nagyváradon épp csütörtök reggel, egy azonnal összehívott rendkívüli tanácsülésen hagyták jóvá azt a határozat-tervezetet, amely alapján további száz hulladékgyűjtő-szigetre pályáznak. Az ötrekeszes, digitális tárolóegységek egységek darabja 14 ezer euróba kerül. Florin Birta polgármester emlékeztett arra, hogy a szaktárca első felhívásakor 275 ilyen korszerű szemétgyűjtőpontra kaptak támogatást. „Még maradt pénz a környezetvédelmi minisztériumnál, és úgy gondoltuk, hogy még ha talán a mai tanácsülés összehívásával nem is tettünk eleget az összes szabálynak, úgy gondoltuk, a projekt benyújtása fontosabb” – magyarázta a városvezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?