Szórakozás és kulturális programok Bethlenszentmiklóson

A magyar ház külső felújítása, változatos kulturális programok és nem utolsósorban számos közéleti személyiség jelenléte tették emlékezetessé a hétvégi eseményt.

A gazdag történelmi és népi örökséggel rendelkező 600 fős magyar közösség nem két megye közötti elszigeteltségben, hanem az összefogás által megerősödve érezhette magát az elmúlt hétvégén.

A közös munka és gondolkodás erejét először a rendezvényre való felkészülés során tapasztalhatták meg a helyiek. Míg a tavaly csak egynéhányan, az idén mintegy ötvenen vállalták a szervezéssel járó fáradalmat, az eredmény pedig magáért beszélt: a Maros megyei RMDSZ támogatásának köszönhetően kívül felújították az egy évvel ezelőtt átadott magyar házat, gyönyörűen feldíszítették a rendezvény fő helyszínéül szolgáló futballpályát, a vendégeket pedig meleg fogadtatásban részesítették. Példásan összefogott a faluban tevékenykedő  Jövőnk a Szórványban és a Bethlen Miklós Egyesület is, előbbi a rendezvény programját hozta, utóbbi pedig a szervezésben vállalt oroszlánrészt.

Fotók: Kelemen Hunor Facebook-oldala

A magyar közösséghez való ragaszkodás és az összetartozás érzését erősítették „kívülről” a rendezvényre érkező jeles vendégek, akik mindkét nap bátorító szavakat intéztek a bethlenszentmiklósiakhoz.

A pénteki megnyitón a rendezvény főszervezője, Bodoczi Annamária köszöntötte az egybegyűlteket és hangsúlyozta a magyar napok fontosságát: „jó példa arra, hogy egy kisebb kezdeményezés szikraként tud hatni és megmozgatja az egész közösséget, a falut, a környéket”.

A felszólalók közül elsőként Mărginean Teodor-Florin, Szépmező polgármestere, a multikulturalitás értékeire hívta fel a hangsúlyt és röviden ismertette a bethlenszentmiklósi kastély jelenlegi helyzetét is. A jelenlevők megtudhatták: a Bethlen Miklós által tervezett és építtetett 17. századi reneszánsz kastély 1866-ban a Brukenthal család birtokába került és kutatásokat is végző agráriskolává alakult át. A kommunizmus idején államosított épületet a közelmúltban a küküllővári Haller-kastélyt is birtokló Claudiu Necșulescu vette meg, aki a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetemmel együttműködve szintén kutatási célokra használná a kastélyt (jelenleg az archeológiai feltérképezés zajlik).

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, elismerően szólt a kezdeményezésről, amelyen „tömbösítve jelenik meg mindaz, ami identitásunk gyökereit adja: néptáncunk, népviseletünk, anyanyelvünk, történelmünk és az itt élő magyar közösség”. A politikus hozzátette: meggyőződése, hogy a tömbben és a szórványvidéken élő magyarok csakis egymást erősítve tudják közös céljaikat megvalósítani.

Simion Crețu, a Regionális fejlesztési hatóság (ADR Centru 7) igazgatója, a község és a környék gazdasági potenciáljáról beszélt, utalt a Bor Útja elnevezésű projekt szerepére és kiemelte: örvend, hogy a község települései megőrzik eredeti arculatukat.

Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, felidézve az idén márciusban Bethlenszentmiklóson megtartott Tavaszi szél vizet áraszt elnevezésű megyei néptánctalálkozó sikerét is, kihangsúlyozta: „itt egy erős magyar közösség él, amelyik attól erős, hogy együtt gondolkozik és együtt cselekszik”.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, lelkesítő szavakkal üdvözölte a közönséget, kihangsúlyozva: „A kommunizmusban hagyták a kastélyt meghalni, de az itteni magyar közösséget nem lehetett elpusztítani”.

Adamescu Anna, helyi RMDSZ tanácsos és elnök, a magyar napokat a közösségépítés egyik legfontosabb eszközének nevezte, mert a szervezés az egész falut megmozgatta, ettől válik szerinte a rendezvény igazi ünneppé.

Szombaton Kelemen Hunor szövetségi elnök tisztelte meg jelenlétével az eseményt. A RMDSZ vezetője tettekkel is támogatta Bethlenszentmiklóst, hiszen a 2019-es tűzeset után, amelynek következtében leégett az unitárius templom tornya, anyagilag is hozzájárult az újjáépítéshez.

A rendezvényen jelen volt továbbá Csoma Botond RMDSZ-es Kolozs megyei parlamenti képviselő, aki szerint az esemény bebizonyította, hogy „a Fehér megyei szórványtelepülésen  egy erős magyar közösség van, pezsgő kulturális élettel”. A képviselő kihangsúlyozta: a Jövőnk a Szórványban Egyesület, a bukaresti Liszt Intézet támogatásával, olyan kulturális élményeket biztosít, amelyekhez a szórványban élő magyarok másként nem jutnának hozzá.

A Bethlenszentmiklósi magyar napok programja péntek délelőtt két film, a Lengermesék 2 és a Hadik levetítésével startolt, előbbit a helyi általános iskolában, utóbbit a közösségi házban tekinthették meg az érdeklődők.

Délután a szabadtéri színpadon néptáncelőadásokra került sor, fellépett a bethlenszentmiklósi gyermek néptánccsoport és a felnőtt tagozat, a Tulipán Néptánccsoport valamint a Bekecs Néptáncegyüttes, amelyik a produkciója végén spontán táncot lejtett a közönség soraiból kiválasztott személyekkel.

Szombaton a közösségi házban megrendezett ökumenikus áhitattal indult a program, ezt követően egy különleges, a Budapest– a 2000 éves fürdőváros című kiállítás megnyitójára került sor. A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest 2019-ben elindította a kárpát-medencei fürdőhelyeket bemutató rendezvénysorozatát, melynek keretében egy-egy ikonikus fürdőtelepülés „vendégszerepelt” az intézet kiállítótereiben. A sorozat koncepciója, hogy az illető fürdőtelepülés történetét, múltját, illetve jelenlegi állapotát mutassa be a nagyközönségnek. 2019-ben Borszék, 2020-ban Fonyód és 2021-ben Herkulesfürdő után idén Budapest műemlék-fürdőire került sor. Az érdeklődők megtudhatták: Budapest a világ egyetlen olyan fővárosa, amely tele van gyógyvizű hőforrásokkal és 118 termálkúttal rendelkezik, ezek napi szinten mintegy 70 millió liter 21-78 °C fokos gyógyvizet szolgáltatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?