Megteltek a magyar bölcsődék Kolozsváron, de sok hely maradt az óvodákban

Szinte minden magyar bölcsődei helyet magyar gyerek foglalhatott el idén az iratkozási eredmények szerint. 102 magyar gyermeket vettek fel, de mintegy ötven család igénylését utasították el. Azonban van még remény nekik is, ugyanis a Református Kollégum bölcsődei csoportot indít, ahová a másfél éveseket is felveszik. A Donát úti épület már felszerelten várja a kicsiket, tudtuk meg az igazgatótól. Míg a bölcsődei helyekért nagy a verseny, számos óvodai hely maradt üresen úgy a városban, mint megyeszinten. Kolozsváron a részleges eredmények szerint még több mint száz óvodai hely várja a kicsiket magyar tannyelvű csoportokban.

Minden bölcsődei hely betelt Kolozsváron az első iratkozási szakaszban a creseclujnapoca.ro oldalon közzétett pénteki eredményhirdetés szerint . Idén 176 magyar bölcsődei hely volt kilenc állami intézményben. A visszairatkozásokat követően, május 24-én, 105 szabad hely maradt, ezek betöltésére 153 kérelem érkezett be. Közülük 102-őt fogadtak el, ennyi gyermeket vettek fel, akik 2021-ben és 2022-ben születtek, mondta el Péter Mónika tanfelügyelő a bölcsődékért felelős igazgatónőtől kapott információkra hivatkozva. 

Illusztrációk | Fotók forrása: Pexels

A tanfelügyelő elmondta, a különbséget a 2023-ban születettek adják, őket nem vették fel. Mint kifejtette, elvileg, a törvény szerint jogosult bölcsődére a kétéves kor alatti is, de mivel kétéves korig kaphat a szülő gyereknevelési szabadságot, és helyhiány van, így nincs lehetőség a két év alattiakat is felvenni. 

Kolozsváron kényes kérdés a bölcsőde, némi túlzással azt mondhatjuk, élet-halál harc van érte, és román tagozaton minden évben 600-700 bölcsődéskorúnak nem is jut hely. Korábban a magyar gyerekeknek szinte esélyük sem volt, hiszen sok román gyermeket eleve magyar csoportba írattak, tudva, hogy román csoportba a túljelentkezés miatt nem jutna be. Két éve azonban változott a rendszer, és a magyar csoportokat a magyar gyerekek tölthetik meg, az iratkozáskor pedig nemzetiségéről nyilatkozatot kell tennie a szülőnek, vagy egyházvezetői igazolást kérnie róla. Így a magyar helyeket elsősorban magyar gyerekek foglalhatják el, azonban maradnak még betöltetlenül, és oda román gyerekeket vesznek fel. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes korábban lapunknak elmondta, idén is arra lehet számítani, amennyiben a magyar gyerekek nem foglalnak el minden helyet, a fennmaradókra felvesznek román nemzetiségűeket, hiszen román helyekből nagy hiány van.

A pénteki eredményhirdetés után a creseclujnapoca.ro-ra hétfőn feltett tájékoztatása szerint nem kell a gyermek felvétele után visszaigazolni, hogy szeretnék a helyet, csak azt kell jelezni, ha nem igénylik, Továbbá közölték, hogy szeptemberben teszik közzé az egyes intézmények a honlapjukon a tanulmányi szerződéssel és a közösségbe lépéssel kapcsolatos tájékoztatást. Azt is írják, hogy azokat a gyermekeket, akik év végéig betöltik a harmadik életévüket, és felvették őket bölcsődébe a visszairatkozáskor vagy elutasították az iratkozáskor, be lehet íratni óvodába az ott üresen maradt helyekre. 

Újabb helyek a Református Kollégium bölcsődéjében

Akit nem vettek fel, mivel túl kicsi, annak még esélye lehet a Református Kollégium ősztől induló bölcsődei csoportjába, ami szintén állami bölcsőde lesz, és már várják is a jelentkezőket. Az intézmény múlt héten megkapta az oktatás minőségét biztosító ügynökség, az ARACIP engedélyét, tudtuk meg Török Zoltántól, a kollégium igazgatójától.

Az iskola vezetője a Maszolnak elmondta, egy 15 fős csoportot hagytak jóvá, vegyes csoportban gondolkodnak, és másfél évestől a háromévesig fogadják a kicsiket, egyéves kor alattit viszont nem. A bölcsőde a Donát út 150. szám alatt működik majd, ahol már teljesen felszerelt épület, udvar, játszótér várja a gyerekeket, és parkolóhelyek is vannak, tudtuk meg az igazgatótól. „Azokat a kicsiket várjuk, akiket nem vettek fel bölcsődébe mivel nem kétévesek, illetve azokat, akik még nincsenek háromévesek, és emiatt nem vették fel óvodába” – mondta el Török Zoltán. Már vannak érdeklődők, tudtuk meg az igazgaztótól. Amennyiben sok lesz a jelentkező, akkor még egy bölcsődei csoportot is kérhetnek, tette hozzá, sőt azt is tervezik, hogy óvodai csoportot is indítanak. „Ha sok lesz a gyerek, akkor lehet, hogy még egy csoportot kérünk. Azt is szeretnénk, hogy vegyes óvodai csoportot indítsunk ugyanott, hiszen fel van szerelve az épület” – fejtette ki Török Zoltán. Hozzátette, az óvodára még nincs engedélyük, de dolgoznak a csoport indításán, ahová azokat fogadnák, akik szeptember után töltik be a harmadik életévüket, illetve a nagyobbakat egészen a hatéves korúig.

Bőven maradtak helyek az óvodákban

Míg a bölcsődék nem tudnak felvenni minden jelentkezőt, az óvodákban inkább gyerekhiány van, legalábbis a magyar csoportokban. A Szabó Gábor magyar óvodai csoportokért és elemi oktatásért felelős Kolozs megyei tanfelügyelőtől kapott lista szerint még 124 óvodai hely foglalható el a következő iratkozási szakaszban. A tanfelügyelő elmondta, ezek még nem végleges adatok, mert nem minden intézmény közölte az eredményeket a tanfelügyelőséggel.

Az eddigiek szerint a Hársfaillat Napköziotthonban összesen 11 hely maradt két csoportban, a Hajnaltündérben kettő, a Bambiban 12 hely van több csoportban, a Vidám vonatocskában egy hely, a Mező óvodában nyolc, a Kis hercegben négy hely maradt. Három szabad óvodai hely van a Gheorghe Lazăr Pedagódiai Líceum Ligetecske gyakorló óvodájában, a Waldorf óvodában összesen hat hely, a Degețica Napköziben hét hely maradt még üresen, a Bácsi úti Babszem Jankó Napközibe három hely maradt, igaz, ebből kiscsoportban csak egy, a Fântânele utcai Szentjánosbogár Napközibe még hét gyereknek van hely, a Mócok útján a Napsugár Napköziben pedig hatnak. A Csemete Református Óvodában még harminc hely van különböző csoportokban, a Méhecskében két hely maradt közép- és nagycsoportban, a Hófehérke Óvodában összesen nyolc hely, a Törpék Akadémiája oviban pedig 13. A megyében még sok településen maradtak helyek. Tudnak még fogadni óvodásokat a magyarszováti, vajdakamarási és bochidai rövid programú óvodákba, de többek között Egeresen, Szamosújváron, Désen, Szásznyíresen, Bálványosváralján, Búzán, Széken is maradtak betöltetlen helyek.

Szabó Gábor tanfelügyelő szerint minden évben nagyon sok hely marad betöltetlenül az iratkozás első szakaszában, és évről évre „egyre nagyobb lesz a gond, mivel egyre kevesebb a gyermek”. Hozzátette, a fennmaradt helyekre a következő szakaszokban lesz esélyük azoknak a kicsiknek, akik még nem háromévesek, hiszen a törvény lehetővé teszi, hogy felvegyék őket. A szobatisztaság többnyire elvárás az óvodákban, hiszen nincs sem felszerelésük, sem személyzetük a folyamatos pelenkacserékre. A tanfelügyelő tudomása szerint erről bár nincs szabályozás a tanügyi törvényben, az Egészségügyi Minisztérium rendelkezik róla. 

Hétfőtől péntekig lesz lehetőség második próbálkozásra, azoknak, akiket nem vettek fel vagy nem is iratkoztak, és majd július 5-én közlik az eredményt. Ezek után következik még egy kiegészítő iratkozási szakasz augusztus 19-29. között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?