Székelyudvarhelyi falomlás: a városházi illetékesek kérik az építkezési engedély miatt kirótt bírságok érvénytelenítését

Megtámadta a bíróságon a székelyudvarhelyi polgármester, a városháza főjegyzője és a város főépítésze a Tamási Áron Gimnázium bentlakásépülete körül végzett javítási munkálatokra kiadott engedély miatt kirótt bírságokat.

Az ingatlan mellett munkálatokat végeztek decemberben, amikor az egyik fala összeomlott, két diák halálát okozva. A munkálatokra kiadott városházi engedélyt az Országos Építkezési Felügyelőség (ISC) Hargita megyei részlege utólag ellenőrizte. Február 19-én az ISC közölte, hogy egyenként tízezer lejre bírságolta az engedély három aláíróját: Székelyudvarhely polgármesterét, a polgármesteri hivatal főjegyzőjét és a város főépítészét.

Venczel Attila, a székelyudvarhelyi városháza főjegyzője az Agerpres hírügynökségnek szerdán elmondta, hogy a polgármesteri hivatal nem állított ki engedélyt a bentlakásépület felújítására, csak külső munkálatokra: a kerítés, kapuk, az udvaron található víz-, csatorna- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására.

Fotók: Szász Csaba

A főjegyző közlése szerint az épület tulajdonosa abban reménykedett, hogy a magyar államtól finanszírozni fogja a teljes ingatlan-felújítást, de a pénz késett. Így a teljes beruházási tervet három részre osztották. Az első rész a városi víz- és csatornahálózatra való csatlakozásra vonatkozott, amelyhez nem volt szükség építkezési engedélyre. A második részben a bentlakás körüli kerítés, az azon levő kapuk, az udvar és az udvaron található csatorna-, víz- és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása volt a cél, erre adott ki a polgármesteri hivatal engedélyt.

A beruházási terv harmadik része célozta a bentlakásépület felújítását. Venczel Attila közölte, a terv harmadik részére májusban kérelmezett a kivitelező urbanisztikai bizonylatot a városházától. A polgármesteri hivatal részletes dokumentációt kért, beleértve az épületre vonatkozó műszaki és állapotfelmérést, amely nélkül törvényellenes megkezdeni az építkezési munkálatokat. A kivitelező ezeknek a munkálatoknak az engedélyezését nem kérvényezte, a főjegyző feltételezése szerint azért nem, mert az épület tulajdonosa még nem kapta a magyar államtól várt anyagi támogatást.

A polgármesteri hivatal azt sérelmezi, hogy az Országos Építkezési Felügyelőség (ISC) közlése szerint a bentlakásépület felújítására kiállított engedély miatt rótta ki a bírságokat, noha ilyen engedélyt nem állított ki a városháza.

Ugyanakkor a prefektusi hivatal is azt állította legutóbbi közleményében, hogy a bentlakásépület felújítására újabb építkezési engedély kiállítására van szükség, noha erre mindeddig még egyáltalán nem adtak ki semmiféle engedélyt – nyomatékosította Venczel.

Hozzátette, a bírságról szóló jegyzőkönyvet bíróságon támadják meg, mert „törvénytelen és megalapozatlan”. Székelyudvarhely polgármesteri hivatala ugyanis nem engedélyezett épületfelújítási munkálatokat, sem pedig árokásást a fal mentén. Utóbbi kapcsán a főjegyző leszögezte, a falhoz legközelebb eső engedélyezett munkálat a csapadékvíz-elvezető rendszeren történhetett volna, amelyik 2,20 méterre van a faltól.

Azt is elmondta, hogy a decemberi tragédia után a városháza feljelentést tett az ügyészségen az általa kibocsátott engedélyben foglaltak megszegése miatt.

Az ISC javaslatára a prefektusi hivatal bírósági úton kéri a városháza engedélyének visszavonását, a főjegyző szerint azonban a meglévő engedélyt a törvényes előírásoknak megfelelően adták ki.

Venczel Attila kijelentette, elejét akarják venni annak a közvélekedésnek, hogy a városháza által kiadott engedély miatt omlott le a bentlakásépület fala.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?