banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Szegregációnak minősül a diákokat etnikai, vallási vagy szociális okok miatt elkülöníteni a szenátus szerint

Az óvodások, tanulók és egyetemi hallgatók különböző kritériumok szerinti fizikai elkülönítése szegregációnak minősül és büntetendő – döntötte el hétfőn a szenátus.

A felsőház a 2011-ben kelt 1-es oktatási törvényt és a diszkrimináció megelőzéséről szóló 2000. évi 137-es sürgősségi rendeletet módosította.

Az elfogadott javaslat szerint oktatási szegregációnak minősül és büntetendő az óvodások, tanulók és egyetemi hallgatók fizikai elkülönítése más tanintézetekbe/csoportokba/osztályokba/épületekbe faj, nemzetiség, etnikum, vallás, egészségi állapot, családi háttér és iskolai teljesítmény alapján, ha ezzel sérülnek emberi jogok, az alapvető szabadságok vagy a törvény által biztosított jogok az oktatás területén.

Illusztráció: Fodor Zsuzsanna

Az összpárti törvénymódosító kezdeményezés szerint nem minősül etnikai alapú szegregációnak csoportok, osztályok vagy tanintézetek létrehozása abból célból, hogy valamely nemzeti kisebbséghez tartozó román állampolgárok az anyanyelvükön vagy kétnyelvű rendszerben tanulhassanak. Nem minősül szegregációnak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmények létrehozása sem.

A törvénymódosító tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?