Javítottak a szenátusban a bajba jutottak gyorssegélyezési törvényén

Törvényes keretek között adhatnak a rászorulóknak sürgős segítséget az önkormányzatok a szenátusban kedden elfogadott törvénymódosítás szerint – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A politikus szerint az RMDSZ által kezdeményezett módosítást kijavítja az értelmezhető előírásokat, így megelőzhetők a számvevőszék által kirótt büntetések.

Az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője elmondta: tűzvész, árvíz, vagy hasonló vészhelyzet esetén a kormány, vagy akár az önkormányzat, a helyi tanács döntése alapján sürgősségi segítséget nyújthat a bajba jutott embereknek pénzügyi támogatás formájában.

A hatályos törvény azonban különböző módon értelmezhetőnek bizonyult Cseke szerint, így számos esetben a számvevőszék utólag megbírságolta az önkormányzatokat. „A ma elfogadott RMDSZ-es javaslat kijavítja a hiányosságot, így a rászorulók egy átlátható elszámolási rendszer mellett kaphatnak segítséget anélkül, hogy a helyi önkormányzat a számvevőszék eltérő értelmezésének legyen kitéve” – hangsúlyozta a Bihar megyei szenátor.

A segélyt kérvényezni kell, és nyilatkozatban kell felelősséget vállalnia a kérelmezőnek azért, hogy a sürgősségi helyzet valóban fennáll. Továbbá a kérelmező szociális helyzetét egy szociális munkásnak kell kivizsgálnia, majd ezt követően állapíthatják meg a segély szükségességét.

A módosítást a képviselőháznak is el kell fogadnia, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

(Nyitókép: Árvíz idején is jár a segély | Fotó: Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség)

Kapcsolódók

Kimaradt?