Százmilliós hitelből fejlesztik Sepsiszentgyörgyöt

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal 100 millió lejes bankkölcsönt vesz fel, amiből fontos városfejlesztési beruházásokat finanszíroz.

A sepsiszentgyörgyi képviselő testület által jóváhagyott határozat indoklása szerint a városháza saját bevételei nem elegendőek a beruházási programok megvalósítására, ezért hitelből szeretnék finanszírozni a tervezett munkálatokat, így néhány oktatási intézmény épületének rehabilitációját, lakásépítéseket és egy emeletes parkolóház építését.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elfogadott határozat szerint a kölcsön futamideje a szerződés aláírásától számítva 13 év, 36 hónapos türelmi idővel. A 100 millió lejből egyrészt társ-finanszírozzák a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében zajló beruházásokat, amelyek a Székely Mikó Kollégium főépületének, bentlakásos épületének és régi épületének rehabilitációját, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium épületeinek rehabilitációját.

A pénz további 5 közberuházásra is felhasználják, így a Borvíz utcában 7 lakóház épül, befejezik a Szemerja negyedi Kis Stadion multifunkcionális komplexum építését, átalakítják a Román Nemzeti Bank egykori épületét, ahol a Design Bank nevű innovációs központ fog működni, illetve egy korszerű gördeszka parkot építenek a Szemerja negyedi stadion közelébe és egy többszintes parkolót a Nicolae Iorga utcában. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat eladósodottsága alacsony volt, így a most tervezett 100 millió lejes hitellel beleférnek a törvény által megengedett szintbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?