SRI-igazgató: hiba volt nem átadni korábban a CNSAS-nak a Securitate archívumát

Hibának tartja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, hogy az intézmény nem adta át a rendszerváltás utáni első években a kommunista titkosrendőrség archívumát a Securitate Irattárát Tanulmányozó Országos Tanácsnak (CNSAS). Eduard Hellvig szerint ez megnehezítette az ország demokratizálódását.

Eduard Hellvig | Fotó AgerpresA SRI igazgatója kedden nyilatkozott erről, abból az alkalomból, hogy a Securitate maradék archívumát is átadta a titkosszolgálat a CSNAS-nak.

Eduard Hellvig elmondta, politikai szempontból meg tudja érteni, hogy miért késett az egykori kommunista titkosrendőrség dokumentumainak átadása, magánemberként azonban ezt mulasztásnak tartja. „A jogaimért és szabadságjogaimért utcára vonuló polgárként azt hiszem, hogy ez hiba volt. Vannak helyzetek, amikor kemény, vízválasztó döntésekre van szükség” – jelentette ki.

Hellvig ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Securitate irattárának csak egy részét „örökölte” a rendszerváltás után a SRI. Szerinte az lenne a kívánatos, ha az egykori kommunista titkosrendőrség teljes archívuma a CNSAS-hoz kerüljön és tanulmányozható legyen. „Csak így érthetjük meg Románia közelmúltját és alakíthatjuk másként az ország jövőjét” – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?