Románia gyors eljárásban ratifikálná Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

A román parlament gyorsan végigviszi Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvének ratifikálását, rendkívüli ülésszakot hívnak majd össze – nyilatkozta csütörtökön Marcel Ciolacu képviselőházi elnök.

Az alsóház elnöke a parlament épületében zajló Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórumon beszélt erről. Mint hangsúlyozta, a június végi madridi NATO-csúcson „történelmi jelentőségű döntések” születtek, többek között hivatalosan is felkérték Svédországot és Finnországot, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

„A román parlament gyorsan végigviszi majd a két északi állam NATO-csatlakozási jegyzőkönyvének ratifikációs folyamatát. Rendkívüli parlamenti ülésszakot hívunk össze ebben a kérdésben” - fogalmazott.Fotó: NATO/Facebook

Ciolacu ugyanakkor üdvözölte Franciaország és az Egyesült Államok bejelentését romániai katonai jelenlétük növeléséről. „Hálásak vagyunk szövetségeseinknek az Egyesült Államokkal és Franciaországgal fennálló stratégiai partnerségünk fontosságának újabb megerősítéséért” – mondta.

Beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború kitörése óta Románia több ízben is bizonyította, hogy megbízható szövetséges a NATO keleti szárnyán, illetve hogy „érett és felelős tagja” az Európai Uniónak.

A képviselőházi elnöke felszólalásában hangsúlyozta a Moldovai Köztársaság, Grúzia és Ukrajna további támogatásának fontosságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?