Románia folytatja az oltást az AstraZeneca vakcinájával

Románia nem követi a nagyobb európai országok példáját, folytatja az oltást az AstraZeneca vakcinájával – döntötte el hétfő este az oltási kampányt koordináló országos bizottság. A bukaresti hatóságok az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján jártak el.

Mint korábban írtuk, a hétfői nap folyamán több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal. Így döntött elővigyázatosságra hivatkozva Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is. Korábban ugyanis felmerült, hogy az AstraZeneca-oltások egyik mellékhatása olyan vérrögképződés, ami súlyos komplikációkat okozhat.

A romániai oltási kampányt koordináló bizottság rendkívüli ülést tartott hétfő este a svéd-brit vakcinával összefüggésbe hozott európai események kapcsán. A testület közleménye szerint ülésen részt vettek az egészségügyi minisztérium, az országos közegészségügyi intézet és az országos gyógyszerügynökség képviselői is.

A résztvevők megvizsgálták a Románia területéről jelentett mellékhatásokat, más európai országok döntéseit és azok indoklását, a külföldről érkezett jelentéseket, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait, és ezek alapján úgy döntöttek, hogy Romániában folytatódik az oltáskampány minden COVID-19 elleni vakcinával, amely jelen pillanatban az európai illetékes hatóságok jóváhagyásával rendelkezik, tehát az AstraZeneca oltóanyagával is.

Erre hivatkoznak az oltást felfüggesztő európiai államok

A nagyobb európai országok közül legutóbb – hétfő este – Spanyolország jelentette be, hogy legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát. Carolina Darias egészségügyi miniszter elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél - részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy a beteg már jól van. Hangsúlyozta: az oltás felfüggesztésének hátterében elővigyázatosság áll, az AstraZeneca védőoltását több mint 17 millióan kapták meg, a vérrögképződés 11 esetben jelentkezett. Az érintett személyeknél az oltás utáni 3-14 nap közötti időszakban alakult ki a trombózis.

Hasonló érvekre hivatkozva jelentette be az oltás felfüggesztését Németország, Franciaország és Olaszország is.

Csütörtökön dönt az Európai Gyógyszerügynökség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői kedden találkoznak, hogy megvitassák az AstraZeneca vakcinája körült kialakult helyzetet. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői ugyanekkor ülnek össze, s várhatóan csütörtökön jelentik be döntésüket arról, hogy folytatható-e az oltás a brit-svéd cég oltóanyagával. Addig is azonban a WHO és az EMA egyaránt az AstraZeneka-vakcina beadásának folytatását ajánlja.

A WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket. Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy a kifogásolt esetek olyan kis számban jelentkeztek, ami megfelel a népességben egyébként is előforduló vérrögképződéses betegségek előfordulási arányainak. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés. Az EMA kiemelte, hogy a feltételezett kockázat is elenyésző ahhoz képest, amilyen szövődményei lehetnek a covidnak, amitől az oltás védettséget adna.

Sokan lemondták az előjegyzést

Mint korábban írtuk, a múlt héten csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le Romániában az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon, mert megingott a bizalmuk az oltóanyagban. Az AstraZenecára vonatkozó 200 ezer  előjegyzéshez képest a visszalépők aránya azonban mindössze 4,5 százalék volt.

Az oltáskampányt koordináló bizottság csütörtök este úgy döntött, hogy elővigyázatosságból egyelőre nem használja fel azt a négyezer adag megmaradt AstraZeneca vakcinát, amely ugyanabból a szállítmányból származik, és amelynek használatát Olaszországban felfüggesztették, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. A kérdéses szállítmányból Románia 81 600 adagot kapott, és ebből már több mint 77 ezer adagot felhasznált.

(Címlapfotó: MTI)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?