Románia az uniós pénzek elsikkasztásának „élharcosa”

Románia az első helyen áll az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által az európai pénzekkel elkövetett csalások miatt indított vizsgálatok terén – derül ki az intézmény szerdán közzétett 2023-as jelentéséből. Az OLAF 16 vizsgálatával Románia vezeti a rangsort, amelyet Bulgária (14), Magyarország (11), Olaszország (11) és Franciaország (9) követ.

A jelentés szerint, 2023-ban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, hogy az uniós adófizetők pénzéből több mint 1 milliárd eurót kell visszafizettetni a visszaélések miatt. További 209 millió euró jogosulatlan elköltését akadályozták meg és 265 ügyet zártak le.

Az OLAF által Romániában vizsgált egyik legnagyobb ügy nemzetközi számítógépes csalással kapcsolatos. Az OLAF és az Európai Ügyészség (EPPO) 15 millió euró értékű csalás gyanúját vizsgálta, idézi fel a G4Media. A nyomozás az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által az innováció támogatására és a termelékenység növelésére finanszírozott informatikai projektekkel kapcsolatban indult. Végül egy összetett nemzetközi csalási rendszert lepleztek le, amelyet több, Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Máltán, Monacóban és az Amerikai Egyesült Államokban található szereplő és szervezet hajtott végre, és amelynek keretében állítólag több millió eurónyi uniós forrást sikkasztottak el hamis vagy téves számlák révén, majd megpróbálták tisztára mosni a pénzt. Az OLAF 2023-ban befejezte a bűncselekmény pénzügyi vonatkozásával kapcsolatos nyomon követési vizsgálatát, és 15 millió euró visszafizetését javasolta az uniós költségvetésnek, ami az EU által a vizsgált projekthez nyújtott teljes összeg.

Az EPPO által folytatott büntetőjogi vizsgálat jelenleg is folyamatban van. Az EPPO 2023 novemberében 38 házkutatást és telephelyi kutatást végzett, és nagy mennyiségű bizonyítékot szerzett, köztük informatikai eszközökön tárolt adatokat.
A környezetvédelem egy másik terület, amellyel az OLAF foglalkozik, és egy művelet során a szervezet ellenőrei a romániai hatóságokkal együttműködve 353 liter rovarirtó szert foglaltak le mintegy 100 000 euró értékben.
Egy másik, 2023-as ügyben az OLAF segített a hatóságoknak felszámolni egy olyan bűnszövetkezetet, amely illegális cigarettát állított elő Spanyolországban, majd csempészte azt Európába, és amelynek kapcsolatai Lengyelországba, Romániába, Görögországba, Olaszországba, Szlovákiába és Ukrajnába vezettek.

Az információk beérkezését követően az OLAF kapcsolatot tartott a tagállamok illetékes nemzeti hatóságaival. Az OLAF hálózatot hozott létre a nyomozók közötti információcserére, amely felgyorsította az adatgyűjtést és -cserét, elemzést és technikai támogatást nyújtott, valamint megkönnyítette a közös vizsgálati stratégia elfogadását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?