Rendkívüli parlamenti ülésszak a különnyugdíjak miatt

Jövő héten rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet, hogy megvitassák és az alkotmánybíróság előírásainak megfelelően módosítsák a különnyugdíjak törvényét - közölte csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.
Ciolacu azt írta a Facebookra, felkérte az igazságügyi minisztert, hogy jövő hétig tegye meg törvénymódosító javaslatait az alkotmánybíróság által megfogalmazott kifogások figyelembevételével. Felhívta a figyelmet, hogy a törvénynek mielőbb hatályba kell lépnie ahhoz, hogy Románia hozzáférhessen az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében elkülönített uniós alapokhoz. 'Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a különnyugdíjak miatt elveszítsük az európai alapokat!' - olvasható a kormányfő bejegyzésében.
Ciolacu korrigálná a jogszabályt Fotó: Agerpres

Románia Alkotmánybírósága szerdán küldte vissza a parlamentbe a különnyugdíjak törvényét, miután annak egyes cikkelyeit alaptörvénybe ütközőnek ítélte meg. A döntést a testület elnöke, Marian Enache jelentette be. Mint kifejtette, a törvény egészében véve alkotmányos, de vannak részei, amelyek alaptörvénybe ütköznek. A jogszabályt tehát visszaküldik a parlamentbe, hogy a törvényhozók összhangba hozzák azt az alkotmánybíróság döntéseivel.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?