Különnyugdíjak: a szakértő szerint rosszul írták meg a törvényt  

„Nem elég akarni egy törvény, azt meg is kell tudni írni” - mondta Augustin Zegrean jogász annak kapcsán, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte a különnyugdíjak rendszerét módosító jogszabály egyes cikkelyeit. A szakértő szerint a parlamentnek szakemberekkel kellene egyeztetnie ilyen jellegű jogszabályok esetében.    

„A törvény homályos, több hibát is tartalmaz, nehezen alkalmazható. Nehezen érthető először is, hogy mi a célja. Összességében csak úgy kimondani, hogy csökkentik a nyugdíjakat, az egy dolog, de ezt egy törvényben megfogalmazni, az egészen más. Gondok vannak a jogszabállyal” – mondta Augustin Zegrean alkotmányjogász a Prima Newsnak. Az alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint nem elég akarni egy törvényt, azt meg is kell tudni írni. Zegrean arra hívta fel a figyelmet, hogy sehol a világon nem fogadják el egy jogi aktus visszamenőleges hatályú rendelkezéseit. 

A szakértő ugyanakkor igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mostantól csökkenthető-e a bírák szolgálati nyugdíja. Igen, megtehetik, persze. Csakhogy a parlamenti képviselők rosszul alkották meg a törvényt. A jogszabály egyes cikkelyeit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és az alkotmánybíróságok gyakorlata szerint - a világon mindenhol -, ha egy jogi megoldást az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélnek, azt nem lehet még egyszer alkalmazni egy törvénytervezetben” - fogalmazott Zegrean. 

Az alkotmánybíróság elkaszálta a különnyugdíjakról szóló törvényt Fotó: Pixabay szóló

Mint mondta, egy ilyen törvényjavaslat esetében a parlamentnek szakemberekkel kell egyeztetnie, gyűlölet és elfogultság nélkül kell törvényt alkotnia. Azon kérdésre, hogy erkölcsös-e a bírák fellebbezése az alkotmánybíróságnál a saját nyugdíjukat érintő törvény ellen, Zegrean igennel válaszolt. „Azt nem lehet, hogy miután 20 vagy 25 évet azzal a tudattal dolgoztak, hogy lesz egy bizonyos mértékű nyugdíjuk, egyszer csak azzal szembesülnek, hogy nem kapják meg. Vagy például éppen azért vállalják, hogy bírák lesznek, mert huszonöt év munka után nyugdíjba mehetnek, aztán huszonöt év múlva közlik velük, hogy még dolgozniuk kell huszonöt évet. A törvénynek a jövőről kell szólnia” - mondta a taláros testület volt elnöke. 

Zegrean elismerte: nem korrekt, hogy egyes bírák nyugdíja magasabb, mint a fizetése volt, de szerinte csak néhány ilyen eset van az országban. Úgy vélte, ha a fizetéseket megemelnék, megoldódnának az egyenlőtlenségek. 

Az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött, hogy visszaküldi a parlamentnek a különnyugdíjak rendszerét módosító törvényt, miután egyes cikkelyeket alkotmányellenesnek talált. A Legfelsőbb Bíróság június végén döntött úgy, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a szóban forgó módosításokat. A képviselőház júniusban döntő házként elfogadta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?