Reagált a vádakra Cîrstoiu: „Nyugodtan alszok minden éjjel”

„Meglátásom szerint nem tettem semmi olyat, ami összeférhetetlenségre utalna. (…) Nyugodtan alszok minden éjjel” – jelentette ki péntek késő délután Cătălin Cîrstoiu, miután hosszas hallgatás után a sajtó elé lépett, hogy reagáljon az ellene felhozott vádakra.

A fővárosi Egyetemi Kórház igazgatója, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös főpolgármesterjelöltje Bukarestben úgy vélekedett, hogy összeférhetetlnségi ügyben kizárólag az országos fedhetetlenségi hatóság (ANI) adhat ki jelentést. Az orvost, mint ismeretes, azzal vádolják, hogy betegeket küldött a felesége magánklinikájára, és konzultációkat is tartott ott, ami miatt összeférhetetlenség áll fenn.

Fotó: Agerpres

A Digi24 beszámolója alapján péntek délutáni sajtótájékoztatóján Cîrstoiu azt mondta, hogy sok más közkorházban és még a Moldovai köztársaságban is végzett már tűtéteket. Ugyanakkor konzultációt kínált magánklinikáknak is, amikor arra megkérték. „Minden telefonhívásra válaszoltam, elmondtam a véleményem, segítettem a kollegáknak” – mondta, hangsúlyozva, hogy ő bonyolult sebészeti beavatkozásokat végez. Meglátása szerint egyenlő mértékben végzett konzultációt felesége magánklinikáján, és válaszolt a betegek felkérésére. „Az én szerepem az volt, hogy orvosi ellátást biztosítsak az embereknek. Orvosi véleményt mondjak és kezeljem őket. Nyugodtan alszok minden este” – szögezte le.

Meglátása szerint az összeférhetetlenséget szabályozó törvény káoszt teremtett a rendszerben azáltal, hogy korlátozza a kórházmenedzserek tevékenységét, ugyanakkor szerinte minden kollegája ugyanígy jár el. „Mindenki ezt teszi, mert szükség van arra, hogy megvizsgáljuk és segítsünk a betegeknek” – mondta.

A Hotnews.ro beszámolója alapján a sajtó kérdéseire válaszolva Cîrstoiu azt mondta, hogy jelöltsége csakis a koalíciótól függ, az ő támogatásuk nélkül nincs esélye. Elismerte, hogy sajnálja, hogy nem hallgatott Traian Băsescu volt államfőre és korábbi bukaresti főpolgármesterre, aki azt tanácsolta neki, hogy ne jelöltesse magát. Ezzel együtt azt mondta, hogy elkötelezett a jelöltsége kapcsán, „nem ismeri a feladás szót”. Arról is beszélt, hogy arra számít, hogy hétfőn ülnek majd le tárgyalni Marcel Ciolacuval és Nicolae Ciucăval a jelöltségéről, azt pedig kizártnak tartja, hogy függetlenként harcba szálljon a főpolgármesteri tisztségért.

Azt még nem tudni, hogy a koalíció hogyan dönt, az viszont ismeretes, hogy a felmérések alapján Cîrstoiu esélyei elmaradnak a vártaktól. A korházigazgató esetleges visszaléptetése esetén viszont nem mutatkozik viszont potenciális „helyettes”, aki mindkét párt szavazóbázisát mozgósítani tudná. Robert Negoiță ugyan „bejelentkezett” beugróként, de Ciolacu pénteken azt mondta, hogy inkább maradjon meg jelöltnek a főváros hármas körzetében, ott ahol jelenleg is polgármester.

Cristian Popescu Piedone különben épp pénteken iktatta jelöltségét a választási irodában, és azt mondta, hogy pár a PUSL képviseletében indul, nem zárkózik el a PSD-vel való együttműködéstől. A főváros 5. körzetének jelenlegi polgármestere amúgy „Én is bűnöző vagyok” feliratú pólót feszített ki maga előtt, és képesnek tartja magát arra, hogy legyőzze a regnáló USR-s Nicușor Dant a tisztségért. A PSD amúgy hajlott volna arra, hogy Piedonét támogassa, de a PNL nem tudta elfogadni közös jelöltként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?