RMDSZ: az áldozatok családjai mellett állunk és a bentlakó diákok helyzetének azonnali megoldását szorgalmazzuk

A Székelyudvarhelyen történt katasztrofális tragédia fájdalma felülmúlja a szavakat. Mindannyian gyászolunk! Dávid az életével fizetett, míg egy diáktársa élet-halál között van és ketten megsebesültek - azért, mert valahol, a „felnőttek világában” mulasztás történt. Nincsenek szavak, amelyek könnyítenék ezt a terhet, de az együttérzésünk és a támogatásunk által erőt kell adnunk egymásnak ebben a nehezen átélhető időszakban – olvasható a székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet közös közleményében.

Ilyen időkben konkrét és azonnali intézkedésekre van szükség: az RMDSZ az áldozatok családjai mellett van és minden lehetséges módon segítünk az érintetteknek, olvasható az Antal Lóránt szenátor, székelyudvarhelyi és Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök által aláírt kommünikében. Ebben leszögezik: „Az elkövetkezendő napokban megoldást találunk a 97 bentlakó diák jövőbeni elszállásolására. Ez az elsődleges feladatunk. Bukarestben elindítottuk azt a folyamatot, amelynek alapján a kormány sürgősségi tartalékalapjából pénzt kérünk a diákok biztonságos elszállásolására.”

Részvétnyilvánítás

Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunyt iskolás, Sipos Dávid Gábor, családjának és barátainak. Imádkozunk Orsolya életéért, aki kritikus állapotban van a kórházban, és a sérültek mihamarabbi felépüléséért. Mindent megkell tennünk annak érdekében, hogy SOHA többet ne forduljon elő egy ekkora tragédia! – írja a két RMDSZ-vezető.

Ugyanakkor köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik saját épségüket kockáztatták azért, hogy megmenthessék a romok alá szorult fiatalok életét. „Hősiességük, elszántságuk és szakértelmük például szolgál mindannyiunknak. Az általuk tanúsított önzetlen cselekedetek példaértékűek és rávilágítanak az összefogás erejére a tragédia idején” – fogalmaznak a közleményben. Hozzáteszik, „hálával tartozunk mindazoknak, akik segítettek, és összetartozásunk erejét tapasztalva bízunk benne, hogy együtt képesek vagyunk feldolgozni a tragikus történteket és újraépíteni a közösségünket ezen nehéz időszak után. Meggyőződésünk, hogy az egymás iránti szolidaritás és a közösségi erőforrások összehangolt mozgósítása kulcsfontosságú szerepet játszik a gyógyulási folyamatban.”

Fotó: Szász Csaba

A helyi és a területi RMDSZ célja, hogy a részben összeomlott épületet mielőbbi megerősítsék biztonságossá tegyék annak érdekében, hogy ne omoljon teljesen össze és mások életét is veszélyeztesse.

Antal Lóránt és Bíró Barna Botond ugyanakkor kijelenti: „Egyértelmű döntésekre van szükség, amelyek nyomán megakadályozzák az ilyen szintű tragédiák bekövetkezését.”

Hangsúlyozzák, hogy a központi médiában elkezdődött egyfajta vádaskodás, amely a római katolikus egyház ellen irányul. „Ez azonban egy mesterkélt szenzációkeltés, a bűnbakkeresés irányába mutat”, írják, és arra kérik a média képviselőit, hogy felelősen kezeljék a tragédiával kapcsolatos híreket, a hiteles tájékoztatást és ne a nézettségnövelést tartsák szem előtt.

„Az igazságszolgáltatásnak határozottan kell fellépnie. Nem bűnbakot kell találni és felmutatni, hanem az igazi bűnösöket kell felfedni és megbüntetni. Az egész város azt akarja, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy ki a felelős. Semmi sem tudja pótolni a veszteséget, ami bennünket ért, gyors és hatékony eljárást várunk el”, olvasható a székelyudvarhelyi és az udvarhelyszéki RMDSZ közös közleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?