banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

QR-kódokkal ellátott tanösvényt alakítottak ki Félixfürdőn

Háromnyelvű, QR-kóddal ellátott ismeretterjesztő útvonalat alakított ki a Félixfürdőn található erdőben a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság és a Grund Community Egyesület.

A Félixfürdőn található erdő a nagyváradiak és a bihari turisták kedvenc sétálóhelye. A helyi erdészet szemeteskukák kihelyezését vette tervbe, ekkor merült fel a tanösvény kialakításának ötlete, amelyet a környezeti nevelést küldetésként vállaló, az első nagyváradi közösségi kertet megnyitó Grund Community Egyesület vállalt fel és valósított meg.

A Grund Community Egyesület közleménye szerint az útvonal több irányból megközelíthető, legegyszerűbben az Apollo stranddal szemben lévő alagút előtt kihelyezett kezdőtáblától érhető el, itt található a kezdőtábla a tanösvény útvonal-térképével, valamint az állomásokkal és a látogatási szabályokkal, innen pedig az erdészeti parcellákat elválasztó utakon haladva kerüli meg a félixfürdői erdészházat.Fotók: a Grund School Facebook-oldala

A három kilométer hosszú tanösvény minden korosztály számára alkalmas, az óvodásoktól a 99 éves felnőttekig, körülbelül két óra sétával bejárható. Az útvonal ingyenesen elérhető bármelyik napon és évszakban, és nem csak gyalog, hanem kerékpárral is lehet közlekedni rajta.

A turista minden állomáson talál egy 3 QR-kóddal ellátott jelzőtáblát, a három kód három különböző nyelvű leíráshoz vezet (román, magyar és angol). Okostelefonnal történő egyszeri beolvasásra a látogató máris több mindent megtudhat az erdőről, a benne lévő élőlényekről, a fákról és gyümölcseikről, még az erdészeti hivatal munkájáról is. A kikapcsolódni vágyók így különböző fa- és virágfajokkal ismerkedhetnek meg, megtudhatják, ehetők-e az általuk látott gombák, vagy hogy melyik madár hogyan énekel. A QR-kódok mögött további, hasznos weboldalakra vezető linkek is találhatóak, ezenkívül a felhasználó minden beolvasott kódnál információt talál az útvonalról és az irányról.

Az erdő az oktatás helyszíne lehet, hívta fel a figyelmet az átadáson Szabó Zsófia okleveles természetpedagógus, a tanösvény kidolgozója. „Hazánkban szükség van alternatív oktatásra, főleg a természetről, az ökológiáról, mert nem tudjuk, hogyan kell felelősen viselkedni a természetben. Ha kapcsolatot teremtünk az ember és a természet között, esélyünk van egy jobb viselkedés kialakítására” – mondta.

A nyomvonalon lévő kukák kiürítését a váradszentmártoni városháza vállalta, így az Erdészeti Igazgatóság reméli, hogy az útvonal nem lesz szemetes. Ez attól függ, hogy a turisták mit értenek majd a természetben sétálás fogalma alatt, jegyezte meg Teodor Suciu, az Erdészeti Igazgatóság vezetője, aki szerint az állampolgári nevelés erre vonatkozó része nagyon hiányos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?