Pörög a kézdivásárhelyi Sokadalom

Az idei kézdivásárhelyi városnapok egyik látványos részét képezte az Antanténusz Egyesület által tető alá hozott Sokadalmi Néptánctalálkozó, amelyen tucatnyinál több tánccsoport több száz táncosa vett részt. A táncházba Tóth Gabi is betoppant. A Sokadalomban hímzőkör és a régi verdák is bemutatkoztak.

A Sokadalmi Néptánctalálkozó „bemelegítőjeként” mintegy hatszáz táncos felvonult a céhes város főterén, majd közös tánc következett a Vigadó előtti téren és a nagyszínpadnál. A megnyitót a Perkő Néptáncegyüttes tartotta Táncérzetek című előadásával, majd következtek a néptáncegyüttesek bemutatói a főszínpadon. A találkozón a Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek (Sepsiszentgyörgy, énekelt Balázs Gergő és Kovács Klára), a Borsika Néptáncegyüttes (Csíkszereda), a Burusnyán Néptáncegyüttes (Gelence), a Tisztás és Tisztácska Néptáncegyüttesek (Kézdiszentkereszt), a Hamuvirág Néptáncegyüttes (Esztelnek),

Fotó. Sokadalom/Facebook

A Torja-Bálványos Ifjúsági Néptánccsoport (Torja), az Eszterlánc Néptánccsoport (Kézdivásárhely), a Szakajtó Néptánccsoport (Csernáton), a Borsikák Néptáncegyüttes (Kézdiszentlélek), a Pitvar és Pitvarocska Néptánccsoportok (Kézdivásárhely), a Félöves Hagyományőrző Néptánccsoport, a Táncoló Udvartér és Laboda baráti társaság (Kézdivásárhely) és a Folker tanítványok léptek színpadra. A nap folyamán zenéltek a Folker, a Finom és a Tarló zenekarok.

Ezen kívül a Borudvarban gyermekfoglalkozások és gyermektáncház zajlott a Guzsalyas Alapítvány vezetésével, a Vigadó Művelődési Házban pedig a Kézdivásárhelyi táncháztörténet címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést, ezen egykori és mai táncosok, így Jancsó Katalin, Nagy Tamás, Radu József, Vargha Mihály, Virág Endre és Bakó-Fazakas Zsuzsa vett részt, betegsége miatt Szabó Szende írásban tolmácsolta üdvözletét. A beszélgetést Kádár Elemér moderálta.

Volt témához illő könyvbemutató is, Szalay Zoltán: Csak tiszta forrásból című művét ismertették, ugyanakkor Kádár Elemér néptáncpedagógus A háromszéki néptáncok nyomában címmel tartott előadást.

Este a Pajtában táncház volt, ide a koncertje végén Tóth Gabi is betoppant, aki nótázott és táncolt is a jelenlévőkkel!

Közszemlén a varrottasok

A Sokadalom során első alkalommal helyezték közszemlére varrottasaikat a Felsőháromszéki Kézműves Egyesület (FKE) égisze alatt működő hímzőkör tagjai. A nagy kiállítás a Maassluisi Nyugdíjas Klubban tekinthető meg egy héten át.

A kiállítást Szántó Éva, a nyugdíjas klub elnöke nyitotta meg: „Remélhetőleg idén sikerül még egy nagyobb kiállítást tető alá hozni, amin a Felsőháromszéki Kézműves Egyesület többi tagja is elhozhatja hagyományos technikával készített munkáit” – mondotta, majd átadta a szót Pászka Évának, az FKE alelnökének, aki Bagoly Erzsébet alapítótaggal közösen ismertették nagy vonalakban a munkákat és a tevékenységüket.

A szerző felvétele

A régi kultúrát és hagyományt szeretnénk megőrizni, a múzeumokban is kutatásokat végzünk, hímzőtáborokat szervezünk gyerekeknek – tették hozzá.

A kiállításon Bagoly Erzsébet, Baróti Tünde, Bálint Piroska, Csiszár Katalin, Deák Irén, Dobri Ildikó, Fazakas Irén, Orbán Enikő és Pászka Éva munkái tekinthetők meg.

Régi verdák új köntösben

Az idei kézdivásárhelyi városnapok egyik fő látványosságát képviselik azok a régi autók, amely az egykori Székely Katonanevelde előtti téren vannak közszemlére helyezve. A régi autók mellett gyönyörű motorbicikliket is meg lehet csodálni.

Fotó: Sokadalom/Facebook

A régi amerikai autók kollekciója immár második alkalommal tekinthető meg, a verdák Kézdivásárhelyre szállítása önmagában is egy pénzt és időt felemésztő logisztikai folyamat, arról nem beszélve, hogy a nagy értéket képviselő régi „vasak” felügyelete is kihívás.

A régi autók Jürgen Hausdorf, a Transylvanian Speedshop tulajdonosa rérvén kerültek a céhes városba, aki több kézdivásárhelyivel, főleg motorosokkal ápol baráti kapcsolatot.

A felhozatal legrégebbi autója egy 1937-es Buick 8-as, a V 8-as, 3700 köbcentis erőforrása 20-30 liter benzint fogyaszt száz kilométerenként. A második rangidős egy átépített Chevrolet Pickup, az 1952-ben gördült le a gyártóvonalról. 1959-ben készült egy Chevrolet Apache, ennek szintén 5,7-es motorja van, a fogyasztása szintén 20-30 liter körül van, de ezt 400 lóerővel „hálálja” meg.

Ezen kívül látható még egy Mustang Mach 1 (1971) és egy ritkaságszámba menő, Electric Orange színben pompázó AC Cobra, ami 1974-ben készült. A kétüléses csodát 500 lovas, 6,3 literes motor hajtja, 4,3 másodperc alatt gyorsul százra és mindössze 850 kilogrammot nyom. A kiállított motorbiciklik zöme Harley Davidson márkájú.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?