Új köntösben és néven a kézdivásárhelyi városnapok

Mivel június végén szervezik meg, így ezentúl Sokadalom lesz a neve a kézdivásárhelyi városnapoknak, elhagyták az őszi jelzőt. A háromnapos rendezvény több koncerttel és számos programmal várja az érdeklődőket.

A Sokadalom nevében és arculatában is megújul – számoltak be sajtótájékoztatón a szervezők, akik részletekbe menően ismertették a programot. A nagyszínpadi produkciók mellett több helyszínen működik a szórakoztató gépezet, három napon át lehet elmerülni a rendezvényekben, amik a gasztronómiától a kirakodóvásárig, az előadásoktól a Pro Urbe-díjak átadásáig terjednek. A Bordudvarban kezdődnek leghamarabb a programok, ott a minőségi zenén és borokon lesz a hangsúly.

Idén is lehet hagyományos termékeket vásárolni (Fotók: a szerző felvételei és a Sokadalom Facebook–oldala)

Blues- és jazzkavalkád borkóstolóval

Hegedűs Ferenc, a Borudvar tulajdonosa elmondta: idén úgy igazították a programjukat, hogy az ne födje a nagyszínpadon zajló produkciókat, de a Borudvar a városnapok egyik fontos helyszíne lesz idén is. „Június 22-én Frankie Látó, 24-én Pribojszki Mátyás lesz a Borudvar sztárja. Június 27-én a sepsiszentgyörgyi sajtósokból verbuválódott Press Tones, 29-én a brassói Fernet Blues Band lép fel, a koncertek 20 órától kezdődnek. A Borudvar, a Pajta és a Kosztándi Galéria – a megszokottakhoz híven – ezúttal is a népzene és néptánc „otthona” lesz, illetve három pincészet boraiból is szerveznek kóstolót a Sokadalom ideje alatt: a Purcari, a Serve Pincészet és a Chateau Cristi borait lehet majd megízlelni.

A Borudvarba is érdemes lesz kilátogatni

Koncertek a nagyszínpadon

A főbb programpontokat Bartos-Ménessy Kinga Kitty, a Sokadalom főszervezője ismertette. „Nagyon fiatalos, ugyanakkor közönségbarát Sokadalmat sikerült tető alá hozni, amit szokás szerint június 28-án a Tanulók Klubja fúvószenekara fog megnyitni. Aznap a New Level Empire nyitja meg a nagyszínpadi fellépők sorát, utánuk Caramel koncertezik. Szombaton a kézdivásárhelyi Kaly Roland lép fel élő zenekarral, őt követi Tóth Gabi, aki a Fricska kíséretében lép fel.

Vasárnap a Csajod és a nemrég Fonogram-díjban részesült 4S Street lép majd fel, az idei sztárvendég pedig a Kowalsky meg a Vega, akik a Budapest Parkban tartott koncertjük után érkeznek a céhes városba” – magyarázta. A térrendezés kapcsán kifejtette: a főtér egyik felén lesznek a vendéglők sátrai, a másik felén lesznek a kézművesek és a helyi termelők, közöttük kap helyet a gyermekváros. Újdonság idén a Vigadó udvarán helyet kapó Ifiudvar.

A koncertekre mindig zsúfolásig megtelik a központ

A fotózáson a hangsúly a múzeumban

A többi kulturális intézményhez hasonlóan az Incze László Céhtörténeti Múzeum is kiveszi a részét a Sokadalom szervezésében, vezetője, dr. Dimény Attila kifejtette: június 30-án 16.30-tól nyílik meg a hatvani és kézdivásárhelyi képzőművészek közös tárlata, július elsején 11 órától író-olvasó találkozó helyszíne lesz a múzeum időszaki kiállítóterme: Tóth László: Sorsformálók. Erdélyi színterek, politikai spektrumok című kötete kapcsán beszélgetés lesz Bakk Miklós politológussal.

Szombat-vasárnap A pillanat végtelenítése címmel szerveznek a vándorfényképészettel kapcsolatos interaktív pop-up kiállítást a kézdivásárhelyi Napfényműterem anyagából, ehhez számos kísérőprogram kapcsolódik. Mindkét nap 12 órától Hogyan írnak a fénnyel? címmel tart fotótörténeti ismertetőt az intézményvezető, szombaton az előadást a 2022–2023-ban megrendezett Örökségünk őrei műemlékvédelmi vetélkedő országos döntőjén díjazott diákcsapat élménybeszámolója követi. Vasárnap 12.30-tól Képes vagy jó fotót készíteni! címmel tart vetített képekkel tarkított műhelyfoglalkozást Nagy Lajos fotóművész, illetve az általa vezetett helyi fotóklub.

A múzeum szombat-vasárnap 10 és 17 óra között tart nyitva, állandó foglalkozásokra várják az érdeklődőket, lesz fényképezőgép-simogató, fényképezési lehetőség különböző hátterek előtt és mögött, tematikus gyerekfoglalkozások. Fotós kihívással is jelentkezik a múzeum „Legyél te is vásári fényképész” mottóval: „örökítsd meg a vásár hangulatát, érdekességeit, kuriózumait, és ha sikerült érdekes képet készítened, egyet küldj el üzenetben a facebook.com/cehmuzeum oldalra és ingyenes családos belépőt nyersz a múzeumba” – szól a kiírásban.

Nyitva tart a könyvtár is

Nem marad ki a városnapi helyszínek sorából a mintegy nyolcvanezer kötettel büszkélkedő Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár sem, ahol nyílt napok keretében a kulisszák mögé is bepillantást engednek. Június 28–30. között 9-től 17 óráig ingyenes beiratkozást, könyvtárbemutatást kínálnak, a gyerekrészlegen könyvböngésző, színező, társasjátékok várják a kicsiket – vázolta a tudnivalókat Vántsa Judit könyvtárvezető.

Kovács Izabella Andrea interaktív papírszínházi foglalkozást tart 5–10 éves gyerekeknek (10–12 és 14–16 óra között, csoportoknak előzetes időpont-egyeztetéssel), a felnőttek a biblioterápia módszerével ismerkedhetnek 29-én 17 órától, az intézményvezető irányításával.

Urbanizé: a leghangosabb bulisátor

Az Urbanizé a leghangosabb része a Sokadalomnak, így úgymond „száműzték” a rendezvényt az egyes számú ipari parkba, így a lemezlovasok tetszés szerint bánhatnak a hangerővel. Máthé Zoltán szervezőtől megtudtuk: a DJ-k között olyan, nemzetközileg is nagy nevek szerepelnek, mint Șuie Paparude, vagy az Untold fesztivál egyik kedvenc lemezlovasa, Alex Super Bits (Shiver), ők július 1-jén lépnek fel. További fellépők: Sol, Szima, Lenard és Dridrif (június 30.), Jumbo és Grif (július 1.).

Sokadalmi néptánctalálkozó

A városnapok egyik legérdekesebb színfoltjának ígérkezik az Antanténusz Egyesület által első alkalommmal tető alá hozott Sokadalmi Néptánctalálkozó, amire július elsején kerül sor, a nagyszínpadon (és nemcsak) 10-18 óra között a néptáncé lesz a főszerep. Bakó Fazakas Zsuzsa, a találkozó főszervezője kifejtette: mintegy 500 táncost várnak a rendezvényre, amin lesz kerekasztal megbeszélés is Táncháztörténeti visszatekintő Kézdivásárhelyen címmel, ifjúsági és felnőtt tánccsoportok találkoznak majd egymással, ez mellett gyermektáncház és kézműves foglalkozások kapnak helyet a Borudvarban. „

Körüljárjuk a céhes város főterét vidám muzsikaszóval, viseletbe öltözött fiataljainkkal és természetesen egy nagy közösségi tánccal ( flashmob) visszük közel mozgalmunkat a városlakók lelkéhez, a kíváncsi nyitott szívű, érdeklődő közönséghez” – közölte a főszervező, aki szerint a rendezvény végére táncház tesz pontot.

Gyermekváros és kirakodóvásár a központban

Emellett folytatódik a „Csíkos, pöttyös, kockás” kaland is, a Caritas szervezésében a Nevenincs és sosemvolt alkotások tere várja a gyerekeket – osztotta meg a jó hírt András Levente és Bogdán Beáta. 2022-ben 1600 gyerek vette birtokba a nekik szánt teret, ezért idén nagyobb lesz a gyermekváros, a program azonban változatlanul színes, izgalmas, gyerekízlésre szabott és családbarát lesz. Június 30-án 14–18, 1-jén 11–18, 2-án 10–16 óra között a gyerekek 20–25 féle ügyességi játékban gyűjtögethetik a betűket, amelyekből értelmes szavakat kirakva „vásárolhatnak” a számos izgalmas tevékenységet kínáló „udvarterekben”.

A gyermekváros idén nagyobb teret kap

Lesz itt Egészség és mozgás udvartere, Emlék- és személyiségfaragók udvartere, Mesterek és gyártók udvartere, Szépség- és örömerő udvartere, mindegyik többféle izgalmas lehetőséget kínálva, a kísérőtevékenységekből kiemeljük az óriáckockakő-festést, a csodajárművek parkját, a nagyon piciket pedig ezúttal is babasarokkal várják. Az újrahasznosítás fontossága, a környezetvédelemre való nevelés természetesen idén is hangsúlyt kap.

Grundol az ifjúság

A fiatalok egyértelmű gyülekezőhelye lesz idén a GRUND, a városünnep ifjúsági állomása. A Vigadó Művelődési Ház udvarán berendezett főhadiszállás a város fiatalságának hivatott helyet adni, hogy a szórakozás mellett tanulhassanak és szakmailag fejlődhessenek. A fiatalok igényeit a város diákszövetségeivel közösen egy előzetes felmérés segítségével alakították ki, és négy alappillérbe: kerekasztal-beszélgetésekbe, előadásokba, workshopokba és csapatversenyekbe tömörítették – vázolta Istók Kriszta, az ifjúság képviselője a sajtótájékoztatón, aki Deszke Kriszta szervezőt helyettesítette.

A kerekasztal-beszélgetések meghívottai közül kiemelte Tamás Sándor megyetanácselnököt, dr. Szilveszter Szabolcsot, Kézdivásárhely alpolgármesterét, Kovács Magort, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság alelnökét, de a paletta nagyon széles, hitélet, zene, egészséges életmód és számos további, a fiatalokat foglalkoztató téma terítékre kerül – természetesen a játékok és versenyek sem maradnak el.

Pityókafesztivál a parkban

A Sokadalom velejárója pár éve a szombati Pityókafesztivál, amelyről Barabás Antal főszervező elmondta: hidegtál és helyben főzés is követelmény, természetesen mindkét esetben a krumplinak kell főszereplőnek lennie. A zsűriben a Szabadtűzi Lovagrend tagjai mellett helyi ítészek is helyet kapnak, a programot úgy alakítják, hogy az ne csak a versenyző csapatoknak jelentsen mulatságot, hanem az arra járók érdeklődését is felkeltse. A rendezvény a Molnár Józsiás Parkban zajlik. Attól nem messze retróautó-kiállítást is meg lehet csodálni Jürgen Hausdorf és a Transylvanian Speedshop jóvoltából.

Régi, amerikai autókat lehet majd megtekinteni

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?