PSD: Iohannis szólaljon meg a „Cîţu-gate” ügyében!

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felszólította csütörtökön Klaus Iohannis államfőt, hogy „szakítsa meg a szabadságát”, és foglaljon állást azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök kormányzati források „törvénytelen felhasználásával” kampányol a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki székéért.

A PSD arra a médiában megjelent, a kormány fejlécével ellátott kommunikációs útmutatóra utalt, amelyet sajtóinformációk szerint a miniszterelnöki kancellária alkalmazottai állítottak össze Florin Cîţu belső kampánya számára. Mint ismert, kormányfő ellenjelöltje a párt jelenlegi elnöke, Ludovic Orban lesz a szeptemberi tisztújító kongresszuson.

A PSD csütörtöki közleménye szerint a miniszterelnök eljárása megszegi a korrupció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/78-as törvény 13-ik cikkelyét. A szociáldemokraták úgy vélik: ha Klaus Iohannis hallgat a „Cîţu-gate” ügyében, akkor a kormányfő cinkosává válik, és hitelét veszti a korábbi korrupcióellenes diskurzusa.Marcel Ciolacu, a PSD elnöke | fotó: Agerpres

A PSD szerint „egyértelmű”, hogy a miniszterelnök ismerte a kancelláriájának fejlécével megjelent kommunikációs útmutatót, és jóváhagyta a továbbítását a PNL vezetőihez. Ha ugyanis Florin Cîţu valóban nem tudott volna a dokumentumról, akkor „az elemi logika szerint” belső vizsgálatot kellett volna indítania, amiért a nevét és a kormány fejlécét egyesek a környezetéből politikai célokra használják fel.

A szociáldemokraták közleményükben emlékeztetnek arra is, hogy a dokumentumot nem iktatták ugyan a miniszterelnöki kancellárián, de az informatikai metaadatokból kiderül, hogy „a kancellária egyik, közpénzből fizetett alkalmazottja” készítette a kormány épületében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?