banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ciolacu: a kormány visszavágta a gyerekpénzt és „privatizálni akarja a románok egészségét”

A kormány sürgősségi rendelettel visszavágta a gyermeknevelési támogatást, egy másik sürgősségi rendelettel pedig „ismét privatizálni akarja a románok egészségét" – reagált csütörtökön a közösségi oldalán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a kormány döntéseire.

Facebook-bejegyzésében az ellenzéki pártvezető rámutatott: tavaly februárban már volt egy kísérlet a magánszolgáltatóknak fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevezetésére, akkor azonban a Nép Ügyvédjének beadványa nyomán az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte azt, hogy a magánkórházak állami pénzhez jussanak az egészségbiztosítási alapból.

„Ezúttal azonban sem a gyermekpénz csökkentése, sem a románok egészségének privatizálása nem lesz megakadályozható" – írta Ciolacu.

A PSD-elnök szerint a kormánykoalíció „azért sietett a Nép Ügyvédjének törvénytelen leváltásával", hogy senki ne tudja megállítani őket a „megszorításokat hozó rendeletek" kiadásában.

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott sürgősségi rendelet értelmében 2022. január elsejétől a 2 évesnél kisebb gyerekek 486 lej gyermekpénzre jogosultak (fogyatékkal élők esetében 3 év a felső korhatár), míg a 2 és 18 év közöttiek juttatása 243 lejre nő, a fogyatékkal élők esetében 486 lej lesz.

Ugyancsak csütörtöki ülésén döntött a kormány az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánszolgáltatók által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő személyes hozzájárulás bevezetésének mechanizmusáról, amely július elsejétől lép érvénybe.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?