banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Döntött a kormány: ekkora lesz a gyerekpénz 2022. január elsejétől

2022. január elsejétől 2 éves korig a jelenlegi 427 lejről 486 lejre, 2 és 18 év között pedig 214 lejről 243 lejre emelik a gyermeknevelési támogatás összegét. A juttatás 2023. január elsejétől az infláció mértékével nő. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

Mint korábban írtuk, a döntés hátterében többek között az áll, hogy jelenleg még hatályban van a 2020/123-as sürgősségi kormányrendelet, amelyik a gyermeknevelési támogatás 20 százalékos növelését írja elő idén július elsejétől. Erre azonban az 2021-es költségvetésben pénz nincs. A csütörtökön elfogadott jogszabályban szereplő összegek voltaképpen azok, amelyeket a tavalyi sürgősségi rendelet idén júliustól irányzott elő.

A csütörtöki rendelet elfogadásának hátteréhez az is hozzártozik, hogy Ludovic Orban képviselőházi elnök többször is azt nyilatkozta: a gyerekpénz idén júliusban nem módosul, de jövő év januárjától ismét 20 százalékkal nő. Ehhez képest hidegzuhanyként érte a családokat, hogy legutóbb a képviselőház munkaügyi bizottsága úgy döntött: az összeg januártól csak az infláció mértékével emelkedik, ami egy tavalyi koalíciós egyezséget szentesített. RMDSZ-es forrásaink szerint a kormánykoalíció azért nem akart ezen a parlamentben módosítani, mert az ellenzék amúgy is megtámadta volna a törvényt az alkotmánybíróságon, így nem léphetett volna hatályba július elseje előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?